Странни “зомби пожари” в Сибир посред зима

0

Последното доказателство за това са нетипичните горски пожари, които бушуват в отдалечени части на Сибир. И то посред зима.

От много време насам чуваме и разбираме за различни природни аномалии. Всички знаем, че околната среда се изменя, но без пряк ефект върху ежедневието ни. Но вече климатичните промени все по-често оказват директно влияние върху живота ни.

Последното доказателство за това са нетипичните горски пожари, които бушуват в отдалечени части на Сибир. И то посред зима.

През последните седмици жителите на Томпонския окръг в Република Якутия са свидетели на странен природен феномен, наречен от учените “зомби пожари”.

Те не се влияят от температурата и продължават да горят от ноември насам дори при екстремно ниски температури от -50ºC.

Видео кадри от края на януари ясно показват активни пламъци, които тлеят и през зимата, създавайки опасност за разпалването на огнища при първи признаци за затопляне на времето.

Местни жители, цитирани от The Siberian Times, споделят, че огънят тлее в обширна област, съвпадаща с местата където бушуваха опустошителните пожари в Сибир от миналото лято.

“Огънят в момента гори близо до същите селища, които пострадаха тогава”, споделя Иван Захаров, който първи разпространява видеата с кадри от необичайното явление. “Летните пожари просто не са спирали да горят.”

Причина за феномена – пожар е съчетанието на високи температури и безводие с леснозапалима почва, доминирана от торф и бавно разлагащи се растения и мъх.

Веднъж разпален, торфът, подобно на въглищата, може да тлее под сняг и лед в продължение на месеци, а след това да се разпали отново в неудържима стихия.

През лятото на 2020 г. най-големият и най-студеният географски регион в Русия бе засегнат от може би най-тежките горски пожари в своята история. Това се случи след продължителен период на изключително горещо и сухо време, каквото е непривично за тази част на света.

Мащабът на огнищата бе толкова голям, че димът от тях можеше да се види от космоса.

Докато някои от пожарите бушуваха в отдалечени и изолирани райони, други застрашиха населени места като арктическия град Черски и засегнаха пряко Плеистоценския парк – научноизследователски център с насоченост към намаляване на последиците от парниковия ефект.

“От десетилетия не е имало горски пожари, които да достигнат толкова на север”, казва Никита Заимов, учен и директор на парка.
За съжаление обаче зомби пожарите не са единственият поразителен пример от Сибир за последиците от климатичните промени.

През септември миналата година местни журналисти разкриха огромен кратер с дълбочина 50 м.

Въпреки, че прилича на резултат от бомба, всъщност той се получава вследствие на изригване на метан и въглероден диоксид. Това се случва при разтопяване на постоянната ледена обвивка на почвата в Арктика.

Това не е първият подобен кратер. От 2014 г. насам учените са намерили общо 16 подобни дупки, образувани от естествени изригвания.

Този кратер от края на 2020 г. е номер 17. Вероятно е най-големия и почти сигурно няма да бъде и последния.

Източник: webcafe

Остави коментар