Странни пътни знаци от света

0

След повече от век усилия, пътните знаци като цяло са уеднаквени в повечето страни по света. Но се намират и местни специфики, които могат да изкарват акъла или да разсмиват посетителите от други места. Нека разгледаме няколко такива:

1. Свят да ти се завие

Този знак в околностите на германската столица Берлин се опитва да предупреди шофьорите за едно кръгово кръстовище с доста необичайна организация на движението.

2. Танц със саби?

Спокойно, зад завоя не ви чака пътен патрул от Ислямска държава. Този сравнително често срещан във Великобритания знак маркира място на голямо историческо сражение.

3. Истинският лосов тест

В Европа наричаме “лосов” тест едно изпитание, при което автомобилите трябва на скорост внезапно да избегнат препятствие на пътя – примерно лос. В Канада директно ви предупреждават за рисковете с този знак.

4. Крави и пришълци

Пресичаща пътя крава не е нещо необичайно в света на пътните знаци. Летящата чиния над главата й обаче се среща само в една част на американския щат Ню Мексико, където преди години имаше множество сигнали за забелязани НЛО, което съвпадна по време и с мистериозни случаи на заклани и осакатени животни по пасбищата. Местните власти не претендират да имат обяснение за случаите, но са решили все пак добросъвестно да предупредят минаващите.

5. Не правете това – каквото и да е то

Нямаме понятие какво точно изобразява този знак – освен, че тази дейност е забранена. Може би да газиш калта и после да я разпръснеш по пътя? Или да не танцуваш върху натрошено стъкло? Ако някой знае отговора на мистерията, нека сподели.

6. Океанът дебне

Първият от тези два знака в Тайван е съвсем нормален: предупреждава, че пътят е крайбрежен и може да паднете в морето. Вторият се отнася до повишения риск от цунами, при което морето може да падне върху вас.

Обща снимка за 5) и 6)

7. Внимание, жадни пчели

Този знак се появи в околностите на прословутия калифорнийски парк Джошуа Трий едва в последните няколко години. Работата е там, че небивалата суша в щата принуждава миролюбивите иначе пчели да се нахвърлят на всеки източник на влага – например потящ се човек. Преди година един нещастен мотоциклетист бил нажилен на над 110 места, когато спрял да почине, и не оцелял.

8. Е.Т. и моргата

Тези знаци залагат на основния принцип на интернет рекламата – ако не му привлечеш вниманието в първите три секунди, губиш.

9. Финландски ужаси

Този финландски знак леко напомня на филм на ужасите с излизащи от гробовете зомбита. Но всъщност предупреждава, че карате по замръзнало езеро и ледът може да пропадне под вас.

 

Остави коментар