8 февруари 2023

Столичното образование получи световно признание от Google

Столичното образование получи световно признание от Google

Столичното образование получи световно признание от Google

Софийската II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” стана първото Google референтно училище в София и второ в Югоизточна Европа

Софийската II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” е първото Google референтно училище в София. Това стана ясно на онлайн събитие, проведено в училището, в което се включиха отдалечено кметът на София Йорданка Фандъкова, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието, София-град, Генчо Керезов, заместник-кмет по направление “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” на Столична община и Марк Санс Лопес, директор направление “Образование” в Google за Южна, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка.

„Много съм щастлив да съм част днес от това събитие, на което обявяваме партньорството си с България“ – посочи Марк Санс Лопес и добави, че в миналото Google не е имала значимо присъствие в България, но за компанията училищата са ключови пионери и иноватори, които тя подкрепя. Той определи като впечатляващ броя на сертифицираните учители в езикова гимназия “Томас Джеферсън” и изрази увереност, че училището тепърва ще покаже своя потенциал през следващите години с решенията на Google.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна поздрави II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” за успешно покритите критерии за Google референтно училище и определи това като безспорно признание за нивото на гимназията и усилията на целия екип за подобряване на учебния процес чрез дигитални технологии. Тя добави, че II Английска езикова гимназия е един от лидерите на промяната в образователната система, не само в София, а и в България.

„Много говорим за нуждата от промяна и от реформи. Истината е, че промяната се случва и тя се случва благодарение на иновативните училища – лидери, каквито безспорно има. Едно от водещите е именно II Английска езикова гимназия. Рецептата, по която работи гимназията, е много ясна – отличен мениджмънт, прекрасни преподаватели, мотивирани ученици, невероятна, модерна и променяща се училищна среда и разбира се – много партньорства, насочени към непрекъсната промяна, към нови търсения, към търсене и намиране на нови възможности. Очаквам този модел, който развиваме в още 15 училища, заедно с регионалния инспекторат и с Центъра за творческо обучение, да се развива като устойчив модел за промяна на столичното образование“ – посочи още Фандъкова.

“Референтно училище” е световна програма на Google, за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез дигитални технологии. За да станат част от нея, училищата покриват специфични критерии. II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” е едва второто Google референто училище в Централна и Източна Европа. Другото е отново в България – Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Карта с всички Google референтни училища по света е достъпна ТУК.

„Дайте повече свобода на хората във вашите екипи. Делегирайте им много отговорности, но им дайте им права. Когато планирате, имайте предвид, че е необходимо много време и учителите трябва да бъдат мотивирани“ – призова по време на онлайн събитието Емилия Лазарова, директор на II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Тя акцентира върху партньорството с родителите, с институциите, ангажирани с образованието и с Центъра за творческо обучение. „Без тяхната подкрепа, нашият проект надали би бил успешен. Изключително ангажирани са както в обучението и квалификацията на нашите колеги, така и като методически и педагогически идеи за повече творчество и добро обучение в тези часове“ – добави още Лазарова.

За да покрие критериите, II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в партньорство с “Център за творческо обучение” е постигнала:

  • 15 сертифицирани учители по програмите Google Certified Educator;
  • 1138 персонални профила в Google G suite;
  • Над 180 Chromebook устройства за общо 5 паралелки ученици от 8 и 9 клас;
  • Персонален Chromebook за всеки учител в паралелките, работещи по модела “Едно към едно” (1:1);
  • Цяла година педагогически и организационен опит при въвеждане на модела и участие в официалното изследване, възложено от Министерство на образованието и науката.

В онлайн събитието се включиха и ученици от езиковата гимназия, които разказаха какви са предимствата на модела 1:1 и как той е променил настройката, с която те влизат в час, с която работят в екип със свои съученици, усвояват нови знания и участват в учебния процес.


Още информация за гимназията:

Училището участва и в проекта на Столична община, РУО – София-град и Център за творческо обучение за разкриване на нови паралелки, работещи по модела 1:1, от началото на втория срок на учебната 2020/2021 г.

“За нас е гордост да можем да си партнираме с училище като II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” – едно от училищата-лидери в дигитализирането на столичното образование. Благодарение на сериозната работа, която свършиха в последните години, усилията им бяха разпознати от Google и те получиха признанието “Референтно училище”. Благодарение на постиженията на II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, в София стартира голям проект за дигитализиране на образованието, който ще го нареди сред световните лидери в сферата”, каза Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение.

Към момента 15 училища в цялата страна работят по модела 1:1, като в тях се обучават 1000 ученици в 42 паралелки. Благодарение на проекта със Столична община и РУО – София-град, още 14 паралелки ще стартират в работата си по модела в първата половина на 2021 г.


За Център за творческо обучение

Център за творческо обучение е единствен партньор на Google със специализация “Образование” в България. Центърът е подпомогнал над 400 учители от България да се сертифицират по международни програми за дигитални умения.

Центърът подкрепя общини и училища в цялата страна за стартирането на модела 1:1 – устройство за всеки ученик. Центърът е партньор на МОН при внедряването на Google G suite в българското образование. Всеки български учител и ученик има безплатен достъп до приложенията на Google за образованието. Повече инфорамция на: cct.bg

За контакт:
Станислав Христов, експерт “Бизнес развитие”
s.hristov@cct.bg | 0887 844 887

Остави коментар