Стара Загора най-зеленият град в България – 10 000 фиданки от дъб ще бъдат залесени

Община Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора

На 20 март, от 10:00 часа старозагорци ще се обединят около каузата – Стара Загора да бъде най-зеленият град в България.

За втори път общината, Държавно горско стопанство – Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора обединяват усилията си за създаване на нова дъбова гора на мястото на опожарената през 2007 година.

Идеята на кмета на общината Живко Тодоров е всяка година хиляди дръвчета да се засаждат в обезлесените от пожари и незаконна сеч, покрайнини. 

380 декара са предвидените площи за залесяване от Държавно горско стопанство за тази година.

С доброволната помощ на старозагорци, ще бъдат залесени 20 дка от определените терени. А горският фонд ще бъде допълнен с 10 000 фиданки от цер. Почвата вече е обработена и подготвена за екоинициативата. Важно условие за закрепването на младите дръвчета е правилното им засаждане.

Технологията ще бъде обяснявана на място от специалистите от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция на горите-Стара Загора. Те са заснели и кратко видео, в което се показва правилното засаждане на фиданките. То ще бъде разпространено в електронните медии и социалните мрежи.

Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се включат в „Зелената инициатива“

Това ще се случи при спазване на всички противоепидемични мерки. До отворите за засаждане ще бъдат допускани до двама души или членове на едно семейство.

Заради усложнената здравна обстановка не се предвижда организиран транспорт до местността. През 2019 година хиляди старозагорци се обединиха около идеята за нова гора около града. Така тогава се засадиха 10 000 фиданки от дъб.

Снимка: Община Ст. Загора

Източник: dariknews

Остави коментар