Spotify си поставя високи цели за растеж

Spotify

Spotify смята себе си за нещо повече от музикална стрийминг платформа. Инвеститорите отдавна са на това мнение, пише Wall Street Journal.

Компанията изложи амбициозната си визия в рамките на двучасово онлайн събитие.

На него те разкриха нови и предстоящи предложения за слушатели, музиканти, създатели на подкасти и рекламодатели.

Тези предложения включват нова стрийминг услуга с по-високо качество на звука за абонатите. Повече инструменти за музикантите и подкастърите, целящи разширяване на източниците на приходи. Както и голяма международна експанзия, която ще направи услугата налична на още 85 пазара през тази година.

В областта на подкастите, които представляват особен интерес за инвеститорите, Spotify добави ново предаване с осем серии.

То е водено от американския президент Барак Обама и музикалната легенда Брус Спрингстийн.

Новината зарадва инвеститорите, изпращайки цената на акциите на Spotify с 5% нагоре. Преди разпродажбата на технологични акции на пазара да повлече на червено книжата до края на борсовата сесия в понеделник.

И все пак от началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с повече от 11 на сто, а през последните 12 месеца – с близо 138%. Изпреварвайки значително горещи имена в стрийминга като Netflix и Disney.

Warner Music Group, всъщност се разделиха с 4% от стойността на акциите си през миналата година. Тя е една от най-големите звукозаписни компании в света, контролира голяма част от най-търсената музика от абонатите на Spotify

Възможностите отвъд музикалния стрийминг са особено привлекателни за инвеститорите в Spotify в момента.

Ръстът на цената на акциите през последната година до голяма степен се дължи на еуфорията около новите сделки в сферата на подкастите със звезди като Джо Роугън, Ким Кардашиян и DC Comics.

Дори кралското семейство влезе в играта: принц Хари и Меган Маркъл се появиха за кратко на събитието в понеделник. Те обявиха своя ексклузивен за Spotify подкаст, който ще се появи по-късно тази година.

Но макар броят на подкастите в Spotify да се е утроил през 2020 г. до 2,2 млн., компанията все още не е разкрила финансови показатели за това си начинание.

Особено популярното предаване „Joe Rogan Experience” стана ексклузивно в Spotify на 1 декември. Но на 4 февруари, когато компанията обяви финансовите резултати за четвъртото си тримесечие, тя заяви, че програмата е „допринесла положително за растежа на броя на потребителите в платформата“.

В бележка, написана след резултатите, Браян Русо от Credit Suisse посочи, че прогнозата на компанията за тази година „почти не подсказва, че това съдържание носи повече на бизнеса“.

Други нови начинания са в още по-ранен етап.

Като предоставянето на повече услуги на музиканти и звукозаписни компании, така че да откриват и разрастват аудиторията си.

Но в момента акциите на Spotify се търгуват близо 6 пъти по-високо от приходите от продажби . Това е рекорден показател, който също се е увеличил над два пъти през последната година.

Компанията определено се сдоби с фен база сред инвеститорите.

Които обичат да се опълчват на професионалните съвети на Wall Street. 39% от брокерите в момента препоръчат акциите в сравнение с 62% преди година, сочат данни на FactSet.

Но като се има предвид времето, което може да е необходимо, така че новите усилия да дадат плодове, е по-добре Spotify да се надява, че тези фенове не са лоялни само в моментите, в които тя се радва на успех.

Източник: investor

Остави коментар