Spotify си поставя високи цели за растеж

0
Spotify

Spotify смята себе си за нещо повече от музикална стрийминг платформа. Инвеститорите отдавна са на това мнение, пише Wall Street Journal.

Компанията изложи амбициозната си визия в рамките на двучасово онлайн събитие.

На него те разкриха нови и предстоящи предложения за слушатели, музиканти, създатели на подкасти и рекламодатели.

Тези предложения включват нова стрийминг услуга с по-високо качество на звука за абонатите. Повече инструменти за музикантите и подкастърите, целящи разширяване на източниците на приходи. Както и голяма международна експанзия, която ще направи услугата налична на още 85 пазара през тази година.

В областта на подкастите, които представляват особен интерес за инвеститорите, Spotify добави ново предаване с осем серии.

То е водено от американския президент Барак Обама и музикалната легенда Брус Спрингстийн.

Новината зарадва инвеститорите, изпращайки цената на акциите на Spotify с 5% нагоре. Преди разпродажбата на технологични акции на пазара да повлече на червено книжата до края на борсовата сесия в понеделник.

И все пак от началото на годината стойността на книжата на компанията е нараснала с повече от 11 на сто, а през последните 12 месеца – с близо 138%. Изпреварвайки значително горещи имена в стрийминга като Netflix и Disney.

Warner Music Group, всъщност се разделиха с 4% от стойността на акциите си през миналата година. Тя е една от най-големите звукозаписни компании в света, контролира голяма част от най-търсената музика от абонатите на Spotify

Възможностите отвъд музикалния стрийминг са особено привлекателни за инвеститорите в Spotify в момента.

Ръстът на цената на акциите през последната година до голяма степен се дължи на еуфорията около новите сделки в сферата на подкастите със звезди като Джо Роугън, Ким Кардашиян и DC Comics.

Дори кралското семейство влезе в играта: принц Хари и Меган Маркъл се появиха за кратко на събитието в понеделник. Те обявиха своя ексклузивен за Spotify подкаст, който ще се появи по-късно тази година.

Но макар броят на подкастите в Spotify да се е утроил през 2020 г. до 2,2 млн., компанията все още не е разкрила финансови показатели за това си начинание.

Особено популярното предаване „Joe Rogan Experience” стана ексклузивно в Spotify на 1 декември. Но на 4 февруари, когато компанията обяви финансовите резултати за четвъртото си тримесечие, тя заяви, че програмата е „допринесла положително за растежа на броя на потребителите в платформата“.

В бележка, написана след резултатите, Браян Русо от Credit Suisse посочи, че прогнозата на компанията за тази година „почти не подсказва, че това съдържание носи повече на бизнеса“.

Други нови начинания са в още по-ранен етап.

Като предоставянето на повече услуги на музиканти и звукозаписни компании, така че да откриват и разрастват аудиторията си.

Но в момента акциите на Spotify се търгуват близо 6 пъти по-високо от приходите от продажби . Това е рекорден показател, който също се е увеличил над два пъти през последната година.

Компанията определено се сдоби с фен база сред инвеститорите.

Които обичат да се опълчват на професионалните съвети на Wall Street. 39% от брокерите в момента препоръчат акциите в сравнение с 62% преди година, сочат данни на FactSet.

Но като се има предвид времето, което може да е необходимо, така че новите усилия да дадат плодове, е по-добре Spotify да се надява, че тези фенове не са лоялни само в моментите, в които тя се радва на успех.

Източник: investor

Остави коментар