26 октомври 2021

Spotify придоби Podz – стартъп за създаване на демо на подкасти

Podz

Spotify придоби Podz, стартъп, чиято технология генерира предварителен преглед на подкасти. Както става ясно от официално съобщение на шведската компания в блога ѝ.

За разлика от други услуги, които създателите на подкаст съдържание могат да използват, за да създадат предварителен преглед на епизодите си – Podz автоматизира процеса на намиране на ключови моменти от подкаста. Използвайки машинно обучение, обучено с над 100 000 часа аудио.

Придобиването на стартъпа е насочено към подобряване на създаването на предварителен преглед на подкаст съдържание в Spotify.

Като е част от цялостния процес на компанията за стрийминг на музика, с който тя иска да направи платформата по-атрактивна. Както и по-удобна за създателите и слушателите на подкаст съдържание.

Spotify казва, че създаването на кратки откъси с избрани моменти, ще улесни слушателите, да откриват съдържание. Което е атрактивно и подходящо за тях, а създателите да получават по-органична аудитория. Която в действителност се вълнува от тяхното съдържание. Аудитория, която е готова да остане активна и да взаимодейства със съдържанието по-дълго време. Както и да се връща отново, да се абонира и да следи за нови епизоди.

Отделно, Spotify въведе функция за абонаментен достъп до подкасти, която ще позволи на избрани нейни партньори да таксуват за достъп до тяхното съдържание.

Въпреки че компанията не планира да таксува с комисионна създателите на подкаст съдържание до 2023 г., в крайна сметка тя има пряк финансов стимул да насърчава слушателите си да се абонират за подкаст съдържание. Особено след като сега се конкурира с оригиналните подкаст поредици на Apple Podcast, стартирали тази седмица.

От Spotify казват, че планират да интегрират технологията на Podz в своята платформа и че някои от резултатите трябва да бъдат видими преди края на годината.

Остави коментар