Смехът при животните. Съществува ли?

0
животните

Животните също могат да се смеят. Същински смях се открива при над 60 вида животни.

Учени от Съединени американски щати са изследвали феномена на смеха в животинския свят. Те са стигнали до едно интересното заключение, че много живи същества могат да се смеят по сходен с хората начин. Това пише сп. “Байоакустикс”, цитирано от БТА.

Дълго време авторите на настоящото изследване от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са анализирали резултатите от други научни трудове. Изследователите са търсили препратки към вокални сигнали. Те изследвали животните по време на игра и остановили, че звуците които издават могат да бъдат окачествени като смях.

Оказало се, че същински смях се открива при над 60 вида животни.

Издавайки радостни звуци животните, подобно на хората, показват чрез поведението си, че могат да се забавляват. Сред представителите на животинското царство, способни да се смеят, са крави, кучета, лисици, мангусти, тюлени и дори някои птици.

Според учените от САЩ смехът е човешката версия на еволюционно стар звуков сигнал. Който е общ за много животни по време на игра.

Авторите смятат, че проучването им хвърля светлина върху формата и функцията на човешкия смях. Както и че помага да се разбере по-добре еволюцията на социалното поведение при хората.

Източник: life.dir

Остави коментар