Между България и САЩ – скандал заради постове на американски сенатори

0

Скандал между президента и управляващи заради постове в интернет на американски сенатори.

Между България и САЩ

Между България и САЩ има стратегически диалог и няма официална позиция на американския Сенат срещу страната ни. Това заявиха бившият външен министър Даниел Митов. Както и настоящият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев на специален брифинг в централата на ГЕРБ, цитирани от в-к “24 часа”.

Те направиха изявление по повод критиките, отправени от двама американски сенатори. Сената Боб Менендес – председателят на комисията по външни отношения и Джим Риш, критикуваха страната ни.

“Това е лична позиция на двама членове на Сената, а не е официална. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен и непрекъснато има публични лични позиции. Очевидно обаче отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България. И смятаме, че в най-близко бъдеще е необходимо членове на Конгреса на САЩ да посетят България. За да видят как се развива и какви са постиженията.”

заяви Митов.

По думите на Митов, въпросите, които сенаторите повдигат, са част от двустранните отношения и правителството.

Както до момента, така и за в бъдеще, България ще продължава да работи по тези теми. Както с новата американска администрация, така и с членовете на Конгреса.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пък показа разпечатка от официалната страница на Сената на САЩ. 

“Официална позиция тук не открих, изявлението е от личен профил и не ангажира институцията и Сената”, категоричен бе той. След това показа разпечатана и позицията на българския президент. По-рано в петък Радев обяви, че, ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което той казва, в исканията на хората и на протестиращите, е нямало да излезе днес “тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ”.

“Никъде в официални позиции на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява…, и надолу изброява личната позиция на сенаторите. От това правим извода, че президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно.”

заяви Георгиев.

Вторият извод на ГЕРБ бил за тотална липса на каквато и да е институционална култура у държавния глава.

Защото той се позовава на лични мнения, изразени в социалните мрежи на двама сенатори. 

“Третото е, че явно президентът Радев днес вече съвсем официално се включи в предизборната надпревара. На чия страна Радев вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата? Дали на БСП, дали на Отрови се, извинявайте – Изправи се.БГ? Дали на своите политически партньори и хора, на които симпатизира, намиращи се в момента зад граница и в топлите страни? Дали на някои друг опозиционер.”

“Да използваш позицията си, за да очерниш държавата си, е изклчително цинично. Истинските контакти между България и САЩ дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България. Но стратегическият диалог е истинския. Той се скрепи от неколкократните посещения на премиера в САЩ, от присъствието му в кабинетите на двама президенти. Това, което се опита президентът Радев да експлоатира, за да се унижи държавата за пореден път, не заслужава вниманието ни. Премиерът Борисов на няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко американски президенти, държавни секретари са идвали на два пъти по време на предишния мандат. И човек като президента Радев, който нито веднъж не е канен на официално посещение в САЩ и очевидно не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави подобни коментари.”

каза още зам.-министърът.

Източник: legalworld

Остави коментар