Швейцария извлича въглероден диоксид от въздуха

0

В Швейцария заработи завод за извличане на въглероден диоксид от въздуха. Системата DAC (Direct air capture), дело на компанията Climeworks, е способна да отстрани 900 тона CO2 от атмосферата годишно.

Инженерите на Climeworks замислят създаването на DAC през далечната 2008 г. Сега в предградията на Цюрих и на други места по света вече работят подобни системи за извличане на CO2 от въздуха. Освободеният въглероден диоксид от завода в Цюрих се доставя до близката зеленчукова ферма, където се използва като тор.

Системата е разположена на покрива на една „обикновена” фабрика. Състои се от 18 стоманени контейнера с вентилатори. Контейнерите събират приблизително 2460 кг въглероден диоксид на ден (в зависимост от метеорологичните условия).

Вентилаторите, монтирани отвън, всмукват въздух. След това, вътре във всеки колектор, въздухът преминава през процеси на адсорбция и десорбция и се издухва навън, поясняват швейцарските инженери.

Филтрите се насищат с въглероден диоксид в продължение на няколко часа и след това се нагряват до 100° C, за да протече процес на десорбция. И накрая, чистият CO2 се „транспортира” до най-близката ферма по газопровод.


Източник: technews

Остави коментар