Шопинг терапията – опасна ли е тя?

0
Шопинг терапията – опасна ли е тя?

Шопинг терапията – опасна ли е тя?

Толкова много хора използват израза „шопинг терапия“, че вече се е наложил и е част от речника ни. Понякога причините да обиколим магазините и да си купим някоя друга нова дрешка (и не само) често са различни от това, че нямаме какво да облечем и че реално имаме нужда от тях. Този тип пазаруване по-скоро е свързан със задоволяването на емоционалните ни потребности.

Доказано е, че най-активното пазаруване правим когато сме преминали през големи промени в живота си, като сключването на брак и раждане на бебе. В такива моменти наистина са ни необходими много нови неща, които в момента нямаме, но самото пазаруване се превръща в нещо много повече.

Когато плануваме какво да си купим, ние си мислим за близкото бъдеще и си представяме как ще се чувстваме и какво ще бъде след като закупим новите придобивки. Планираме всичко до последния детайл. Това по някакъв начин ни помага по естествен път да се подготвим за очакващите ни промени и преходът към тях да стане плавен. Факт е, че в повечето случаи, накрая се озоваваме с повече неща, отколкото реално имаме нужда.

Шопинг терапията – опасна ли е тя?

Друга причина да се отдадем на шопинг е да се утешим, когато не се чувстваме добре и сме тъжни, или пък просто да се възнаградим когато сме постигнали някакъв успех – ей така, за добре свършената работа. Това пазаруване си е чисто емоционално и резултатът от него е временна наслада и удоволствие, но след това се оказваме с купчина ненужни дрехи и вещи.

Умереното пазаруване може да има положителни ефекти върху емоционалното ни състояние, но при някои хора се превръща в мания и става страшно. Тези хора затъват в дългове, защото постоянно си купуват нови и нови неща, дори и такива, които не могат да си позволят.

Когато не обикалят магазините и не пазаруват, те стават тревожни и изпитват безпокойство, а пазаруването е свързано с чувство за вина, но и с неспособност да спрат.

Всички тези неща се отразяват пряко както върху личния им живот и ежедневие, така и влияе на отношенията с хората около тях.


Затова, пазарувайте разумно!

Не се впускайте в купуването на непотребни и ненужни за вас вещи,

само за да задоволите желанието и да изпитате моментен екстаз.


Остави коментар