Шкафове за баня – на какво да обърнем внимание?

0
Шкафове

Мисията по избиране на шкафове за банята не е никак лесна. За да направите правилна покупка, то първо трябва да вземете под внимание няколко неща.

По-голяма част от баните нямат прозорци и трябва да се разчита на вентилационна система, която не винаги работи перфектно. Затова решаването на проблема с влагата е от съществено значение. Съответно и материалът на мебелите, който ще изберем, на първо място трябва да бъде адаптиран към влагата.

Подходящи за случая са шкафовете, изработени на базата на плоскости с различни покрития. Тук идеята е да се предотвратят повреди на мебелния шкаф при пряк контакт с вода, пара и влага. Повърхността може да бъде лакирана или ламинирана.

Когато купувате шкафове обаче, важно е да проверявате дали са обработени всичките им части – не само вратите, но и дъното и гърбът.

Да обърнем внимание на долната част на перфектните шкафове!

Ако ви предстои да избирате шкаф за банята, то на първо място обърнете специално внимание на долната част на мебелите. 

  • Хубаво е шкафовете за баня винаги да бъдат леко задигнати. Т.е основата им да не бъде на пода. Това може да се постигне, като се избере модел, който е на крачета или такъв, който се захваща за стената. По този начин основите няма да се мокрят. Това значително ще удължи живота на шкафа.
  • Металните крачета от своя страна, трябва да са устойчиви на ръжда, а качеството на съединителните елементи е също толкова важно.

Дървеният материал е чудесна опция за проветривите бани

Много често хората смятат, че дървеният материал не е удачен избор за банята. На практика обаче това не е така. Особено ако имате късмета да имате прозорец в това помещение или пък се радвате да добра вентилационна система.

  • Ако в банята ви се задържа много влага, то задължително минете към друг вариант за мебели. Дървото и водата не са никак добри приятели.
  • Все пак, ако много държите, винаги може да заложите на шкаф за баня по поръчка. Мебелистите имат специални покрития, които ще ви дадат мечтания шкаф, но и ще се отразят на кредитната ви карта.
  • Екзотичната дървесина, от която най-известна е тиковото дърво, е най-издръжлива. Но не е нужно да се пренебрегва и другият дървен материал, особено ако е добре обработен срещу влага.

Отворените рафтове

При обзавеждането на банята може да решите, че някои допълнителни рафтове ще са ви от помощ, а и така няма да е нужно да купувате цял шкаф.

  • Задължително трябва да предвидите, че подобно пространство още през първия месец лесно ще се претрупа с всевъзможни тубички, бурканчета и аксесоари. Ако не въведете строг ред, ще си гарантирате разхвърляния вид на банята. От друга страна поддържането е трудоемко, тъй като ще включва местенето на всички тези принадлежности и миене на откритите рафтове.
  • Ако все пак държите на тази концепция, по-елегантен вариант е върху етажерките да поставите плетени кошници и в тях да сортирате всички предмети, които ще държите там, така че да бъдат скрити.
  • Предимството на такова пространство е, че може да се украси с красиви декоративни предмети и аксесоари за баня, свещи, камъчета или стайни растения, обичащи влага. Така обликът на банята ще придобие СПА-атмосфера.

Източник: maistorplus

Остави коментар