Северен поток 2 – ключова дилема за Джо Байдън

0
Северен поток 2

Настоящата американска администрация би искала да се върне към тясно сътрудничество с Германия, но спънката в отношенията между Вашингтон и Берлин е Северен поток 2. Това пише германският вестник Зюдойче Цайтунг, цитиран от БГНЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел  вече е повдигнала въпроса за газопровода по време на телефонен разговор с президента Байдън.

Според статията, “размяната на любезности” между Байдън и Меркел заплашва консенсуса между демократите и републиканците по проекта за газовото трасе от Русия до Германия.

Изданието припомня писмо, изпратено от двама сенатори до президента на САЩ. В него те призовават администрацията да не се отказва от твърдата политика по въпроса за Северен поток 2.

Освен това все още не е ясно каква може да бъде отстъпката на американския президент, като се има предвид непреклонната позиция на Берлин относно съдбата на газопровода. Това отбелязва изданието.

Това описва и огромната дилема, пред която е изправен Байдън. Газопроводът отдавна е обект на спорове между Германия и САЩ.

Байдън и държавният секретар Блинкен, дадоха да се разбере, че се интересуват от подобряване на отношенията със своите съюзници и най-вече с Берлин. Примерът със Северен поток 2 обаче показва колко трудно е на практика „превключването на лоста“.

Въпреки това, според Зюдойче Цейтунг, Германия при всички случаи трябва да използва шанса за партньорство със САЩ. Който се появява след ерата на Тръмп, но успехът до голяма степен ще зависи от това дали германците могат да направят “интересно предложение” на Байдън.

Според Ханделсблат САЩ разглеждат възможността за евентуален компромис по отношение на газопровода. Но това ще стане ако бъде договорена гаранция, че транзитът на руски газ през Украйна няма бъде ограничаван. Такова предложение обаче, твърди вестникът, трябва да дойде от Берлин

Източник: profit

Остави коментар