СЕМ започва да следи съдържанието в интернет

0
СЕМ започва да следи съдържанието в интернет

СЕМ започва да следи съдържанието в интернет

Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм. Това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ).

В момента в СЕМ тече трескава подготовка, набират се и нови служители за мониторинг. След дни започват да се събират уведомления от сайтове, анализира се информация от агенции, които правят рейтинги на най-посещаваните медии в българското онлайн пространство.

В края на декември влязоха в сила промените в Закона за радио и телевизията (ЗРТ), с които бяха адаптирани към българското законодателство новите текстове на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги.

До момента под регулацията на СЕМ попадаха единствено електронните медии – радио и телевизия. Техните задължения за качество и отговорност за съдържанието са разписани в ЗРТ.

В обхвата на закона обаче вече влизат и онлайн медии и социални мрежи, които имат оригинално видеосъдържание.

Новите разпоредби задължават дори онлайн медиите да спазват професионалните стандарти, описани в Етичния кодекс на българските медии. Той е разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“. Освен него, медиите трябва да спазват и националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“.

На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук.

Ако видеата са елемент от съдържанието на публикацията в даден сайт, то онлайн медията не попада под мониторинга на СЕМ. Ще е под наблюдение обаче, ако сайтът има отделна секция, в която се събират видеа.

Т.е. те са подредени в своеобразен каталог и могат да бъдат лесно потърсени и намерени като отделно съдържание. Засега ще се прави изключение за съдържание, което има само звук, уточни Жотева.

По думите на Жотева за големите световни онлайн платформи СЕМ ще може само да сезира централите на YouTube и Facebook, например.

Преди да започне същинското наблюдение СЕМ ще даде срок от 10 дни на онлайн медиите да подадат уведомление, че поддържат и отделно собствено видеосъдържание.

Съветът ще поддържа и публичен регистър, чиято информация ще се споделя с Европейската комисия.

Бетина Жотева посочи, че регулаторният орган няма как да следи цялото онлайн пространство и ще се съсредоточи към най-големите сайтове и платформи. Изрази и надежда СЕМ да бъде сезиран от граждани, когато видят нарушители в интернет.

За нарушителите на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията ще има и глоби, предупреди Бетина Жотева. Някои от тях достигат до 30 хил. лв.


Източник: clubz

Остави коментар