Сателитния интернет и подготовката за забрана от Русия

0

Желанието на Илон Мъск да осигури достъп до интернет за всички по света се тълкува от руските депутати като опасно за страната. Използването на услугите на проекти като Starlink и OneWeb може да бъде наказуемо, става ясно от дискусии в Държавната дума – вече е внесен законопроект потребителите на такива услуги да бъдат глобявани.

Достъпът до интернет чрез сателитите Starlink може да бъде забранен в Русия, коментират медиите в страната.

Според местните законодатели, проектът на SpaceX позволява използване на глобалната мрежа без контрол от руските правоприлагащи агенции, което е недопустимо.

Съгласно авторите на законопроекта, целият интернет трафик трябва да минава през станцията на руски телекомуникационен оператор, който се намира на територията на страната, докато Starlink и други подобни системи позволяват трафикът да се предава директно през сателит, заобикаляйки руските оператори.

Според депутатите, подобен начин за достъп до интернет е заплаха за националната сигурност на Русия и ще пречи на работата на системата за оперативно-издирвателни мерки (СОРМ), която се използва за контрол на интернет и мобилните потребители.

Санкции и глоби

Законодателите предлагат използването на сателитен интернет от SpaceX и други доставчици на подобни услуги да се санкционира с глоби в размер от 10 до 30 хиляди рубли за длъжностни лица и от 500 хиляди до 1 милион рубли за юридически лица.

Освен SpaceX в надпреварата за сателитен интернет участва и британската компания OneWeb. Любопитен факт е, че тя си сътрудничи тясно с Роскосмос. На свой ред, руската държавна корпорация развива проекта „Сфера”, като планира да внедри системата до 2030 г. Това е аналог на Starlink и OneWeb, за който са предвидени 300 милиарда рубли.

Остави коментар