Сателитния интернет и подготовката за забрана от Русия

Желанието на Илон Мъск да осигури достъп до интернет за всички по света се тълкува от руските депутати като опасно за страната. Използването на услугите на проекти като Starlink и OneWeb може да бъде наказуемо, става ясно от дискусии в Държавната дума – вече е внесен законопроект потребителите на такива услуги да бъдат глобявани.

Достъпът до интернет чрез сателитите Starlink може да бъде забранен в Русия, коментират медиите в страната.

Според местните законодатели, проектът на SpaceX позволява използване на глобалната мрежа без контрол от руските правоприлагащи агенции, което е недопустимо.

Съгласно авторите на законопроекта, целият интернет трафик трябва да минава през станцията на руски телекомуникационен оператор, който се намира на територията на страната, докато Starlink и други подобни системи позволяват трафикът да се предава директно през сателит, заобикаляйки руските оператори.

Според депутатите, подобен начин за достъп до интернет е заплаха за националната сигурност на Русия и ще пречи на работата на системата за оперативно-издирвателни мерки (СОРМ), която се използва за контрол на интернет и мобилните потребители.

Санкции и глоби

Законодателите предлагат използването на сателитен интернет от SpaceX и други доставчици на подобни услуги да се санкционира с глоби в размер от 10 до 30 хиляди рубли за длъжностни лица и от 500 хиляди до 1 милион рубли за юридически лица.

Освен SpaceX в надпреварата за сателитен интернет участва и британската компания OneWeb. Любопитен факт е, че тя си сътрудничи тясно с Роскосмос. На свой ред, руската държавна корпорация развива проекта „Сфера”, като планира да внедри системата до 2030 г. Това е аналог на Starlink и OneWeb, за който са предвидени 300 милиарда рубли.

Остави коментар