САЩ започва да третира кибер атаките като тероризъм

САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ дава приоритет на разследванията си срещу кибер атаки като рансъмуер атаката.

Атаките включваха хакване на важен газов тръбопровод, който спря доставките на газ по Източното крайбрежие миналия месец. Както и по-скорошна кибератака срещу един от най-големите доставчици на месо в света. Което засегна голяма част от доставките на говеждо месо в страната.

Според Ройтерс служителите на Министерството на правосъдието призовават за по-централизиран и координиран подход към разследванията на рансъмуер, повече доказателства, че кибератаките най-накрая са приоритетни за правителството на САЩ – до степен, в която служителите на държавните институции ще третират рансъмуер атаките наравно с тероризма, според Ройтерс.

„Това е специален процес, който има за цел да гарантира, че проследяваме всички случаи на рансъмуер, независимо коя област могат да засегнат от тази държава, така че да могат гражданите да установят връзките между отделни събития, които понякога нарушават цели вериги от процеси. Използвали сме този модел около тероризма и преди, но никога с рансъмуер.

казва Джон Карлин, заместник-адвокат генерал от Министерството на правосъдието, отразен от Ройтерс.

Централизиран подход

Сега се очаква адвокатските кантори да споделят своите констатации със законодателите във Вашингтон.

Много от последните хакерски атаки с рансъмуер доведоха до това, че компаниите трябваше да платят значителни суми. Само, за да си възвърнат достъпа до своите системи.

Colonial Pipeline например избра да се поддаде на исканията. И да изплати около 5 милиона долара откуп, за да си възвърне достъпа до своите системи. Хакерските атаки са довели и до паническо изкупуване на бензин, което е довело до дефицит в 11 щата.

Експертите твърдят, че новият подход към киберпрестъпността ще позволи на Министерството на правосъдието на САЩ да използва ресурсите за борба с нея по-ефективно.

Но дали това ще бъде достатъчно, за да се отблъснат непрекъснатите усилия за изваждане от строя на различни бизнес системи, предстои да разберем.

Източник: kaldata

Остави коментар