Samsung и TSMC обмислят партньорство с ЕС

0
Samsung

В съвсем близко бъдеще Европа ще разчита на собствените си технологични процеси. Тя ще се откаже от вноса на процесори от САЩ и Азия.

Европейският съюз започна обсъждането на строителството на голямо европейско предприятие с двамата най-големи доставчици на чипове – Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Ако преговорите бъдат удачни, в Европа ще бъде изграден най-съвременен завод. Той ще започне с производството на чипове чрез по-малък от 10 нанометровия технологичен процес. А в близка перспектива се планира да се премине към 2 нанометров технологичен процес. Произведените в Европа процесори ще се използват в безпилотните автомобили, новите смартфони и ще ускорят разгръщането на 5G мрежата.

Агенция Bloomberg съобщи, че Европейският съюз осъзнава, че не може да догони водещите компании самостоятелно. Затова предлага съвместна работа при взаимоизгодни условия на двете големи компании. Участниците в тази потенциална сделка искат да получат достъп не до най-съвременните разработки, а до по-актуалните в сравнение с 10 нанометровия технологичен процес, технологии. След това със свои сили трябва да стигне до 2 нанометра. Преговорите са на съвсем ранен стадий. Като Samsung не коментира условията на сделката, а TSMC само потвърди че се води обсъждане.

Предполага се, че Европейският съюз ще осигури финансирането и изграждането на новия завод. А Samsung и TSMC ще споделят някои от своите технологии.

Източник: kaldata

Остави коментар