Съжителството без брак в ОАЕ

0

Обединените арабски емирства разрешиха съжителството без брак. Мерките са част от реформа на наказателния кодекс, съобщи Асошиейтед прес.

До момента ОАЕ забраняваха живота под един покрив на хора от различен пол, ако те не са роднини, а “убийствата на честта” се наказваха с максимум 15 години затвор, вместо с по-тежките и смъртни присъди, които законодателството предвиждаше за извършване на аналогични престъпления, лишени от етикета “за честта”. Новите мерки практически премахват законодателните елементи, свързани с шариата. Те бяха одобрени от президента на страната шейх Халифа бин Заид ал Нахаян.

С промените се облекчават и наказанията за консумация на алкохол, декриминализира се самоубийството и се налагат по-тежки наказания за изнасилване и сексуален тормоз. Изнасилването на малолетни и непълнолетни, както и на лица с понижени умствени способности, вече ще се наказва със смърт.

В дела за развод или наследяване пребиваващите в ОАЕ чужденци, които са 90% от населението, вече могат да поискат да се прилагат законите на техните страни.

Остави коментар