“Известен е като човек, от когото може да се очаква всичко и с чувството, че ще му се размине”

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен, защото е имал водеща роля в престъпната дейност, а за личността му има противоречиви данни. Като за част от хората бил с добро име и авторитет, но сред други бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, че всичко може да му се размине.

Това обяснява Варненският апелативен съд в мотивите си към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева, които вече са обявени, показа проверка на „Лекс“. Съставът с председател Янко Янков и докладчик Светла Даскалова отмени оправдателната присъда за Марешки в делото за изнудване на бизнесмена Асен Миланов, което продължава вече пет години.

За Марешки съдът пише в заключение, че безспорно е известна личност в обществото, но са събрани противоречиви характеристични данни за него от свидетели.

„Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, „че всичко може да му се размине“, пише съдът.

Противоречиви били и данните за Колева, която полагала грижи за малолетното си дете и работи. „Но едновременно с това по делото са налични изобилни данни за поведението ѝ, и желанието ѝ да разрешава не по законен начин съществуващите спорове с бившия ѝ съпруг и неговата сестра, като дори е намесвала лица от криминалния контингент на града в опитите си да реализира претенциите си“, се казва в мотивите към присъдата на Колева, която беше осъдена на три години и половина затвор.

Марешки вече обяви, че ще обжалва присъдата пред Върховния касационен съд (ВКС).

 

Остави коментар