Rolls-Royce пуска електромобил

0

Компанията Rolls-Royce подготвя излизането на първия си електромобил, който ще даде началото на изцяло нова гама модели.

Нейното окончателно оформяне ще завърши до края на годината, а премиерата на първият автомобил на ток, който е направен по поръчка на клиент, ще се състои догодина, съобщава Autocar.

По предварителни данни, първият електрически Rolls-Royce е вдъхновен от концепцията 103EX, представена още през 2016 година.

Британската компания вече разполага с прототип на модела си Phantom, захранван от батерии, като той се намира в центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията-майка BMW в Мюнхен. На него се тестват различни системи и най-вече електрическите двигатели, които ще го задвижват.

Още през 2020 година BMW подаде заявление за търговска марка в германското патентно ведомство за името Silent Shadow. Названието е интерпретация на Silver Shadow, който е най-продаваният Rolls-Royce до момента. Все още не е ясно, каква форма ще приеме Silent Shadow, но е известно, че той ще получи задвижващата система и батериите на представеното наскоро BMW iX, чието излизане на пазара предстои през тази година.

В Rolls-Royce смятат да пропуснат развиването на бензиново-електрическите хибридни превозни средства и да се съсредоточат направо върху електромобилите. Решението е на главния изпълнителен директор на компанията Торстен Мюлер-Отвос, според когото клиентите на марката ще приемат тази стратегия и смело ще се насочат към електрическите модели на марката.

„Трябва да вземем интелигентни решения, къде да инвестираме парите си. Може би е добре по-големите компании да се насочат към хибриди и всякакви различни технологии, но това не се отнася за нас“, категоричен е Мюлер-Отвос.

Според него, Rolls-Royce вече е готов да предложи за първи път от 2003 година насам алтернатива на традиционния си бензинов V12 двигател. Той е убеден, че дори с електрическо задвижване марката ще продължи да се радва на стабилно търсене на най-важните си пазари – тези в САЩ и Китай.


Снимки: Autocar

Източник: Autocar

Остави коментар