Роди се рядък бял носорог

0

Бебе от застрашения вид бели носорози се е родило в парка „Disney animal kingdom”, съобщава CNN. Това е 11-тото бебе от вида, което се ражда в „Дисни Уърлд Флорида“.

Майката на бебето е Кенди, която е първият бял носорог роден в парка през 1999г. Тя е била събрана с бащата, Дуган, като част от програмата „План за оцеляване на видовете“, която е инициатива на американската асоциация на парковете и аквариумите. Тя има за цел да осигурява възможно най-добри условия за развъждане на различни застрашени видове. Малкото все още е под грижата на ветеринарите и гледачите в парка, но се очаква съвсем скоро да се присъедини към стадото на белите носорози.

Белите носорози обитават централната и южната част на Африка. Видът има два подвида, южни и северни. От първия вид се смята, че в дивата природа има около 20 000 индивида. Северният бял носорог е обявен за изчезнал вид, тъй като през 2018г. умря последният мъжки представител на вида. Причина за това е, че белите носорози са една от най-големите мишени на африканските бракониери, тъй като в някои култури се смята, че рогът им има лечебни и дори магически свойства. През последните няколко години властите в Африка, заедно с природозащитници, започнаха масово да режат рогата на белите носорози, за да ги спасят от незаконните ловци.

Долу може да видите видеото “По-добре с изрязани рога, отколкото мъртви“:

Щракни върху картинката, за да видиш видеото.

Остави коментар