Ресторантьорския бранш с обращение към Министърът на здравеопазването

0

Министърът на здравеопазването води лична война със заведенията, а не с Covid-19, се твърди в позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията , съобщиха от пресцентъра на Сдружение на заведенията. От СЗБ и БАЗ се обръщат към министъра на здравопазването проф. Костадин Ангелов с въпроси, свързани с отварянето на някои сектори, сред които към момента не са заведенията.

“Г-н Ангелов,
След като по-рано днес стана ясно, че от началото на февруари всички фитнес зали, молове и зали за танци ще могат отново да упражняват правото си на труд, а учениците, за които се твърди, че представляват най-голяма опасност за разпространението на вируса, отново се завръщат на присъствена форма на обучение, ние от СЗБ и БАЗ имаме няколко въпроса към вас:

1. Защо, при положение че сте уплашени от новия щам на вируса и очаквате ръст на заболелите, разхлабвате мерки? Не трябва ли да ги затегнете? За всички!!!
2. Защо не се случи очакваният ръст на заболели след коледните и новогодишни празници?
3. Защо един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в него?
4. Какви са доказателствата, че заведенията са по-опасни, в сравнение с всички останали сектори, които никога не са спирали работа?
5. Защо сектори, които бяха затворени по едно и също време с ресторантите, сега се отварят, а заведенията остават затворени? Това автоматично означава само две неща – или Вие сте допуснал грешка по-рано, като не сте ги затворили стъпаловидно и сте нанесли огромни финансови щети, или потвърждавате нашата позиция, че действате емоционално и неморално!!!
6. Кое Ви дава право да взимате решения, касаещи над 400 000 души, заети пряко и косвено в нашия бранш, да обричате на фалит бизнеси, градени с години, и да карате хиляди семейства и техните деца да гладуват и мизерстват?!
7. Ако случаите на Ковид-19 се увеличат, след като разхлабвате мерки, ще признаете ли, че сте сгрешили и хора са загубили живота си, заради това Ваше действие? И ще затворите ли ВСИЧКО тогава?

Ако не получим конкретни и задоволителни отговори, подкрепени с факти, то това ще означава, че Вие не следвате правилата и клетвата, която сте положили като политик, министър, лекар и, не на последно място – на човек пред самия себе си.

Властта, с която в момента сте облечен, видно Ви е главозамаяла и Вие превърнахте създалата се конфликтна ситуация между Вас и нашия бранш в конфликт на личностна основа. Ние не знаем, а и не ни интересуват Вашите комплекси, от които очевидно се ръководите, демонстрирате и цялото общество вижда, но те влияят пряко върху нашия бизнес!

Недопустимо за един министър е да издава заповеди, които противоречат на Конституцията на Република България.

Изхождайки от горното и тъй като ние знаем, че верни отговори на зададените въпроси няма, нито ги очакваме от Вас под каквато и да е форма, сваляме доверието си към Вас като министър на здравеопазването! Сваляме доверието си към Вас като човек! Сваляме доверието си към Вас и като лекар, защото сме убедени, че нито един от нас не иска да попада във Вашите ръце и кабинет.

Настояваме за Вашата незабавна оставка и извинение за нанесените невъобразими щети!”


Източник: faktor.bg

Остави коментар