Режим инкогнито – Google на съд заради следене на потребителите

0
Режим инкогнито - Google

В края на миналата седмица калифорнийският съдия Люси Ко даде ход на съдебното дело по повод колективния съдебен иск срещу Google – Режим инкогнито.

Интернет гигантът е обвинен, че тайно събира потребителска информация, дори и когато се използва режим инкогнито.

Ищците искат компенсация в размер на $5 милиарда.

Bloomberg добавя, че този съдебен иск е подаден още през месец юни миналата година от три потребителя. Те твърдят, че Google има добре развит бизнес за следене на потребителите и продаване на техните данни. Това става като компанията не прекратява тези действия, дори и когато се използва режим на инкогнито в Chrome. Както и другите подобни режими в другите най-разпространени браузъри

Google помоли съда да отклони този иск, понеже в него няма логика.

Но съдията отказа да направи това и реши, че Google наистина не е уведомявал потребителите, че не участва в това предполагаемо събиране на данни, докато потребителят използва режим инкогнито.

Адвокатите на интернет гиганта заявиха, че Google пределно ясно и точно обяснява на потребителите, че режимът инкогнито съвсем не означава невидимост. И че техните действия в подобна сесия се виждат от уеб сайтовете, които те посещават. Както и от всички външни аналитични и рекламни онлайн услуги, които се използват от посещаваните от тях сайтове.

Източник: kaldata

Остави коментар