Различните качества на етеричните масла – какво е нужно да знаете?

0
Различните качества на етеричните масла – какво е нужно да знаете?

Различните качества на етеричните масла – какво е нужно да знаете?

В момента на българския пазар се предлагат много и различни етерични масла – на различни марки, в различни опаковки и на различни цени.

Много от потребителите се чудят защо разликата в цената понякога е толкова голяма и всички се досещат, че е заради качеството. Но как се определя качеството на етеричното масло и как да го познаем? В тази статия ще ви дадем отговорите на тези въпроси.

Нека като за начало да обясним какво точно представляват етеричните масла – това са променливи ароматни съединения, произведени от растения. Могат да бъдат извлечени от различни части на растенията – клони, листа, стъбла, кора, корени и т.н. Заради променливата им природа, молекулите на етеричните масла могат да се променят от течност в газ за части от секундата. Ето защо можете и да помиришете маслото веднага щом отворите капачката.

Етеричните масла са базирани на въглерод, което ги прави лесно разпознаваеми от човешкото тяло. Веднъж влезли в тялото, тези молекули започват да взаимодействат с рецептори, намиращи се в мозъка или по повърхността на други клетки. Ролята на етеричните масла в тялото е да му помогнат да се уравновеси. Когато това се случи всички системи в тялото започват да работят оптимално.

Етерични масла dōTERRA
Етерични масла dōTERRA

На пазара днес има два вида етерични масла – така наречените Fragrance Grade”, които представляват около 96% от пазара на етерични масла днес и се използват основно заради миризмите им, и Certified Pure Therapeutic Grade”, които представляват едва 4% от маслата предлагани на пазара.
Ето какво представляват и самите видове:

Fragrance Grade (FG)това ниво на качество означава, че маслата са безопасни за употреба само ароматно, т.е. чрез мирисане или в дифузер. В тези масла обикновено има доста добавки като петролни и синтетични разтвори, както и цяла група химични съединения, които пречат на нормалната функция на ендокринната система (системата, отговорна за хормоните). Тези масла можете да намерите във всички „натурални“ почистващи препарати, ароматни свещи, парфюми, душ гелове, сапуни, шампоани и т.н.

Certified Pure Therapeutic Grade (CPTG)тези масла са препоръчителни за вътрешна и топична употреба, както и за използване ароматно. Те съдържат единствено и само есенцията от маслото и затова са безопасни за употреба от бебета, деца, подрастващи, млади и възрастни. За момента единствената компания, която предлага масла със стандарт CPTG е doTERRA.


Повече информация за етеричните масла и тяхната употреба можете да намерите на следните линкове тук и тук.

Остави коментар