4 октомври 2023

Работните колективи до 7 души могат да не носят предпазни средства

0
колективи

Маските падат по преценка на работодателите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 или да са преболедували вируса.

От днес работните колективи до седем души могат да свалят предпазните маски като изключение от правилото. Това гласи новата заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена вчера.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде нова заповед.

Съгласно чрез нея работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска, на работните места.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс. Койте е удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация. Както и хора преминали 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.

За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване. Също така и хора с бърз антигенен тест. Той трябва да е за периода от 15-тия до 180-тия ден. Считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

Заповедта влиза в сила от днес (Сряда), 16 юни.

Вижте заповедта ТУК

Източник: nova

Остави коментар