Продава се база данни с 21 милиона потребители на безплатни VPN услуги

0
база данни

В даркнет се продава база данни с над 21 милиона потребители на безплатни VPN приложения за Android. Тя включва адреса на електронната поща, потребителски имена и пароли за различни акаунти. Както и подробни данни за мобилните устройства и за разплащанията, извършвани с помощта на смартфоните.

Изтичането бе забелязано от експертите на онлайн изданието CyberNews. В предлаганата база данни е включена информация за клиентите на приложенията GeckoVPN, SuperVPN, ChatVPN и други. Датата на файла е 24 февруари 2021 година и в него са включени данни на потребители предимно от Близкия Изток и от Русия.

SuperVPN се счита за едно от най-популярните VPN приложения за Android.

То е изтеглено над 100 милиона пъти от Google Play. Приложението GeckoVPN е изтеглено около 10 милиона пъти, а ChatVPN – приблизително 50 хиляди пъти.

Продавачът на базата данни твърди, че е успял да проникне в хранилището понеже съответните онлайн услуги твърде дълго не са променяли паролите на своите сървъри. Сега хакерите могат да използват тези данни за осъществяване на фишинг, за атаки от типа „Човек по средата“ и още много други.

Експертите предполагат, че безплатните VPN услуги продават данните на своите клиенти на рекламодателите, за да печелят.  Никой не изключва възможността тези приложения да предоставят на специалните служби информация за някои клиенти на тези безплатни VPN услуги.

Източник: kaldata

Остави коментар