Пристрастяваме ли се към новите смарт телефони и джаджи?

0

В последно време толкова много сме свикнали с новите технологии и всички заобикалящи ни умни джаджи, че дори можем да кажем, че сме пристрастени към тях. Всеки път, когато дисплея на смарт телефона ни грейне, било то от like в Facebook или от сърчице в Instagram, в мозъка ни се отделя малко количество допамин.

Почти всеки човек в днешно време разполага със смарт телефон, било то по-нов или малко по-стар модел. Идва един момент обаче, когато поглеждането в телефона се превръща като навик. Автоматичен процес, при който дори не се замисляме какво правим. Отключваме телефона, отваряме любимата социална мрежа и започваме едно безкрайно скролване измежду отделните публикации и снимки.

Наскоро от репортаж на CNN разбрахме, че взаимоотношенията ни с телефона са толкова силни през последните 10 години, че дори са довели да промяна в човешкия ген. Хората изпитват чувство, подобно на абстиненция, когато личният им телефон не е близо до тях.

Като се замислим и колко много хора ежемесечно дават не малка сума пари, за да изплащат последен модел смартфон и да покриват разходите за мобилен интернет. Всичко това може да се сравни и с наркомания. Плащаме и получаваме удоволствие от новата джаджа и се „друсаме“ с лайковете, които получаваме навсякъде в мрежата.

А сега представяте ли си да изхвърлите последния модел смартфон, който притежавате и да си вземете отново Nokia 3310 или нещо подобно, базово?


Вижте още:
Ще видим ли 5G Apple iPhone през 2019-та?
Instagram с поредните промени по дизайна на приложението
Какво ще се случи със социалните мрежи през 2019 година?


 

Остави коментар