Природозащитници се опитват да спасят кенийски жирафи

0

NAIROBI (Ройтерс) – Природозащитниците работят, за да спасят жирафи, заседнали на остров в езерото Боринго в Западна Кения, след като проливни дъждове доведоха до наводняване на местообитанието им в пасищата, заплашвайки животните с удавяне. Неумолимите дъждове увеличиха нивата на езерата, които започнаха да поглъщат полуострова, където живеят жирафите.

Службата за дива природа в Кения (KWS) в сътрудничество с базираната в САЩ Save Giraffes Now и кенийската Trust Northern Rangelands Trust спаси две от жирафите със специално изработена стоманена баржа и работи за спасяването на останалите шестима от острова.

„Има голяма спешност да се извърши това спасяване“, каза в изявление Дейвид О’Конър, президент на Save Giraffes Now. „С жирафите, които претърпяват тихо изчезване, всеки, който можем да защитим, има значение.“

Природозащитниците са използвали шлепа, за да транспортират един от жирафите на четирите мили до новия му дом, оградено светилище на площ от 4400 акра в рамките на защитената зона Ruko от 44 000 акра. Спасените жирафи на Ротшилд (Нубия) се превръщат в рядка порода с около 3000 останали в Африка, 800 от които в Кения. Преминаването към Ruko ще им позволи защита от бракониери и хищници, каза Патрик Омонди, директор на KWS за изследване и планиране на биологичното разнообразие.

„Тези жирафи са сърцето на нашата родина“, каза Майк Паркей, рейнджър в Ruko Conservancy. “Знаехме, че трябва да се съберем и да направим всичко възможно, за да ги спасим.”

Остави коментар