Предимствата и недостатъците на граховия протеин

0
граховия протеин

Когато се говори за протеин като хранителна добавка, разбира се, суроватъчен протеин е може би най-често срещания избор.

След него се нареждат форми като казеин, протеин от колаген. А за тези, които избягват животинските продукти – соев, конопен и дори оризов протеин – въпреки, че те далеч не са перфектни.

Къде обаче остава граховият протеин?

Защо трябва да му обърнем внимание и какви са неговите предимства и недостатъци спрямо останалите форми на пазара? Отговорите на тези въпроси ще намериш в статията.

Грахов протеин – какво представлява

Граховият протеин се получава от изсушаването и стриването на граховите зърна на фино брашно. След това брашното се смесва с вода, като така се отделят нишестето и повечето фибри от сместа, оставяйки само протеинът и малко витамини и минерали.

След това получената паста се суши и се смила на много фина пудра, която именно представлява граховия протеин.

Грахов протеин – състав

В 100 грама грахов протеин се съдържат приблизително:

Освен това вътре се намират и някои витамини – D, E, A и K

Общо взето, граховия протеин е може би най-добрия вариант за растителен протеин, на който можеш да се спреш.

Грахов протеин – недостатъци

Може би се питаш, защо след като е толкова добър растителен протеин, остава извън радара на много хора, търсещи подобен вариант за суплиментация?

Това се дължи главно на вкуса му, който сам по себе си не е особено приятен. Също така и на аминокиселнния му профил, тъй като, подобно на другите растителни протеини, той не съдържа пълния набор от незаменими аминокиселини. Което го прави „непълен“. Или поне така се твърди…

Но това дори не е напълно вярно. Граховият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини. Но една от тях (метионин) просто не се съдържа в достатъчно количество в състава му.

Друга причина много хора да избягват граховия протеин е, че грахът по начало е тежка храна и в много случаи ни докарва подут корем, газове и други неразположения. Само че много от съставите на граха, виновни за тези състояния, изобщо не присъстват в преработения грахов протеин.

Така че ако бъде подходящо овкусен и се приема в хранителен режим, който набавя всички есенциални аминокиселини чрез комбинация от различни храни, вместо да разчита само на една. Граховият протеин всъщност става доста добър претендент за качествен протеин.

Грахов протеин – предимства

На първо място – от предимствата на граховия протеин най-вече се вълнуват хора, които не приемат животински продукти или имат някаква непоносимост към част от съставките в животинския протеин, предлаган на пазара.

Затова, когато се говори за предимства на граховия протеин тук, всъщност се визира предимствата му спрямо другите растителни варианти.

Тези хора се обръщат към растителните протеини, като вариант за набавяне на достатъчно белтъчини във веган/вегетариански хранителен режим. А граховият протеин, в сравнение с другите растителни варианти, съдържа есенциалните аминокиселини в най-голям процент от тяхната препоръчителна дневна доза. На места е много близо до съдържанието на аминокиселини в животинския протеин (изключвайки метионина).

Друго предимство на граховия протеин е, че като протеинова пудра той е и с доста високо съдържание на основното вещество. Граховият изолат съдържа около 85% протеин в състава на дозата си. Това е съотношение, с което трудно могат да се сравняват дори много от добавките с животински такъв.

За сравнение – животинският протеин изолат обикновено съдържа около 90% протеин в доза. Както се вижда, разликата не е голяма.

Освен всичко това, граховият протеин е и доста засищащ. Това го прави чудесен вариант за междинно или заместващо хранене. Особено в режим за изчистване или отслабване, където засищането с по-малко калории е водещ фактор.

В заключение

Граховият протеин незаслужено бива подминаван от други форми на растителен протеин. Макар да не може да се сравни изцяло с животинския еквивалент. Сред растителните протеини, граховият наистина е може би един от най-добрите.

С богато съдържание на белтъчини, лесно усвоим, с добро съдържание на аминокиселини и на сравнително достъпна цена.

Ако по някаква причина животинските източници на протеин не са за теб и търсиш качествен растителен еквивалент. Определено няма да сбъркаш, ако се спреш на граховия.

Остави коментар