Позволено ли е преяждането около празниците?

0
Позволено ли е преяждането около празниците?

Позволено ли е преяждането около празниците?

С наближаването на коледните празници се увеличават и коледните партита, семейните събирания и срещите с приятели. Всичко това освен с вълнения около подаръците за любимите ни хора, е свързано и с отрупаните празнични трапези. Та, като заговорихме за отрупани маси – да, Коледа се слави с преяждането. Понякога освен спокойствие и празнично настроение, празниците носят и доза стрес. Стрес, заради голямото количество храна и неустоимото желание да си я похапнеш.

Трябва ли обаче покрай празниците да броим калориите? Според много психолози и експерти по храненето не трябва да се притесняваме и да следим количеството храна, което поемаме около празничните трапези. Трябва да се отпуснем и да се насладим на момента, в който се предполага, че сме със семейството или с група близки приятели.

Все пак диетолозите съветват да не се нахвърляме като „невидели“ на храната. Когато отиваме на заведение или на гости е хубаво да хапнем нещо леко предварително, за да не скочим веднага върху чинията, като пристигнем. Също така е хубаво да пропускаме (по възможност) тестените изделия и хляба, за сметка на зеленчуците и месото. Сладките десерти и алкохола също са разрешени, но с мярка.

Остави коментар