Полша и България ще работят заедно за повече инвестиции в региона

0
България и Полша

Снимка: МВнР

България и Полша ще работят заедно за привличане на повече инвестиции в региона в рамките на инициативата “Три морета”.

Това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и председателят на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд на Инициативата “Три морета” Беата Дашинска-Музичка. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

За страни като България инвестициите в енергетиката са от изключителна важност.

Това е заявила Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата “Три морета”, председателствана тази година от България.

В разговора външният ни министър е акцентирала върху проекта за разширяване на подземното газохранилище в Чирен, ключов за целия регион. Той е сред 4-те проекта, които България предлага за реализиране в рамките на инициативата.

Екатерина Захариева е подчертала необходимостта от по-голям целеви капитал на Инвестиционния фонд.

Който трябва да успее да покрие нуждите на региона. Също така тя е изтъкнала желанието на България да прокара програмата за изпълнение напред в рамките на българското председателство.

Във фокуса на дискусията са били необходимостта от взаимно допълване между инвестиционната политика на фонда с финансиране по инструменти и програми за сближаване на ЕС. Както и възможностите за финансиране от Европейската инвестиционна банка. Също и привличането на частни инвестиции от САЩ, Германия, Великобритания и Япония.

Беата Дашинска-Музичка, която е и изпълнителен директор на Полската държавна банка за развитие, е у нас по покана на Българската банка за развитие.

Екатерина Захариева е изразила надежда, че разговорите между двете банки партньори ще бъдат продуктивни. Очаквам те да работят заедно за осъществяване на целите на инициативата “Три морета”. Както и за организирането на Софийския бизнес форум, е заявила външният ни министър.

Беата Дашинска-Музичка е благодарила за поканата и възможността да бъде обсъдено сътрудничеството между България и Полша в рамките на инициативата.

Източник: dariknews

Остави коментар