Полицейска пътна акция в цялата страна

0

При две нарушения свързани с предимство – оставаме без книжка за 1 месец.

Специализирана полицейска операция за противодействие на тежките пътни инциденти стартира от 5 февруари и ще продължи до неделя /7 февруари/ на територията на цялата страна.

Основно контролна дейност ще се извършва в населените места, по отношение на отнемане на предимство. То се очертава като една от основните причини за настъпване на ПТП-тата. В това число влиза отнемане на предимство и на пешеходци, както и преминаване на червен сигнал от автомобилите.

„Около половината от произшествията са с участие на пешеходци. В градовете са възникнали 62% от всички тежки произшествия“.

посочиха от Пътна полиция

От там напомниха, че ако два пъти в рамките на 1 година се допуснат такъв тип нарушения, шофьорът подлежи на 200 лева глоба и отнемане на книжка за 1 месец.

Извън населените места екипите на полицията ще следят за няколко нарушения. Някои от които са неправилно изпреварване, неправилно движение по пътното платно, агресивно поведение, неадекватно шофиране.

„Нека гражданите да подават сигнали за 112, ако забележат такива нарушения, с което да се преборим за изхвърлянето на тези водачи от движението“.

посочиха от КАТ.

Много автомобили вече са оборудвани с видеорегистратори, а от полицията призоваха гражданите да изпращат на МВР записи. Така те ще улеснят работата на МВР и ще вземат отношение по тези сигнали.

Обходните маршрути на АМ „Тракия“ в районите на ремонт ще бъдат силно обезпечени от полиция и ще се следи основно за скорост.

„Да не се изненадат, че има много полицейски екипи, това е, за да опазим живота и здравето на хората“.

допълниха от КАТ.

За отминалия месец януари е отчетен спад при загиналите участници в движението с 30% спрямо януари 2020.

„Желанието ни е да задържим тази тенденция за намаляване на тежките ПТП-та и загиналите и затова сме анализирали причините за настъпване на произшествията и сме очертали основните пунктове, където да насочим контрола в тази специализирана полицейска операция, която започва от днес и ще бъде до неделя“.

посочиха от КАТ

При предходната акция само за 5 дни са заловени 126 шофьори, карали пияни и 58 след употребата на наркотици. Продължава тенденцията да се констатират висок брой на водачи, които не използват обезопасителни колани- 1210 души са глобени само за тези 5 дни.

Източник: trafficnews

Остави коментар