Изразът „живеем онлайн“ може и да е метафоричен за хората от предишните поколения, но за децата Алфа това е реалният им живот. Дигиталното им присъствие е част от тяхната идентичност от самото им раждане.

Според проучване на Wunderman Thompson, родителите от много рано започват да се притесняват за присъствието на децата си в мрежата и да търсят начин за контрол. 53% от американските родители на деца под 18-годишна възраст са „много загрижени“ за сигурността и защитата на снимките на децата им, а 58% от майките искат в устройствата, предназначени за деца, да има повече вградени опции за контрол.

За поколението Алфа рисковете онлайн започват още с раждането им. Според проучване на компанията AVG 92% от децата в САЩ под две годишна възраст вече са представени в социалните мрежи. Този феномен се нарича „sharenting“ – комбинация от „споделяне“ и „родителство“. Юристите се опитват да осигурят защита на децата, като ревизират приетия преди почти две десетилетия документ за защита на децата онлайн (COPPA). В новата версия се предвижда родителите да могат да изтрият информацията за децата си, притежавана от трети страни, както и да се увеличи възрастта за защита от 13 на 15 години.

Само през миналата година са наложени глоби на ByteDance – китайската компания-майка на TikTok и на YouTube за нарушаване на COPPA и предоставяне на данни на малолетни на трети страни. Други големи компании се опитват да намерят решения в рамките на своите екосистеми. Амазон създава „безопасно пространство“ чрез специални детски версии на своите смарт устройства. Неговата платформа Free Time, която е алтернатива на YouTube, предлага от септември миналата година абонамент за подходящо съдържание за деца, в което няма реклами. Фейсбук има специален месинджър за деца, чиято политика за защита на личните данни е с включен понятен за децата език и илюстрации. Лондонската компания Yoto, съвместно с дизайн студиото Pentagram, пуска наскоро аудио плейър, който работи с NFC карта.

У нас, по данни на доклада #Digital2020 от февруари тази година, във фейсбук са три милиона и половина души. Очевидно е, че и без специален термин, българските родители охотно споделят снимки от кръщенета, рождени дни, ваканции и семейни тържества. Няма статистически данни какъв процент от българските деца вече имат дигитален отпечатък, който ще остане с тях завинаги.

В крайна сметка всичко опира до родителите и техните решения. За децата въпросите за личните данни, защитата им и сложните дигитални екосистеми са абстрактни понятия. Родителите са тези, които трябва да контролират дигиталния отпечатък на децата си и да изискат от големите компании да намерят ефективни системи за защита на непълнолетните.

Остави коментар