Подово отопление у дома

0
Подово отопление у дома

С подово отопление ще поддържате равномерна температура навсякъде в дома си. Можете да го монтирате във всяко едно помещение, дори и в банята. С подово отопление ще намалите разходите и ще се радвате на семеен комфорта и уют.

Подово отопление – чудесна алтернатива за мразовитите зимни дни и нощи. При това, тази топлина сякаш се капсулира в рамките на помещението, издигайки се към тавана и създавайки температурен баланс в цялата стая. Защо ли? Защото близо 50 % от топлината, излъчвана от подовото отопление, е енергия, която се поглъща от хората и мебелите, без да се влияе от температурата навън.

Системата за подово отопление може да се регулира централно и само в помещението, което искате да поддържате топло. В добавка, то ще бъде винаги сухо (кондензацията на въздуха е много по-ниска в сравнение с тази при използването на други нагревателни уреди) и ще можете да се възползвате от максималната му площ (един калорифер, маслен радиатор или конвектор заема ценно място, а излъчваната енергия се усеща слабо).

Видове подово отопление

Има два основни типа системи за подово отопление – електрическо и на водна основа. Задължително вземете предвид броя външни стени на помещението, дограмата, честотата на влизане и излизане, санирането на жилището.

Електрическо подово отопление

Функционира на базата на вградени в пода кабели или фолио. За разлика от водното подово отопление, при електрическото дебелината на надграждащия слой е по-малка (максимум 15 мм от пода, включително финалното подово покритие).

Ако сградата е нова, кабелите могат да се монтират директно върху бетонните основи, но много специалисти все пак препоръчват поставянето на изолираща повърхност, особено ако финалният пласт е от дърво.

Загряващите електроди са с различна гъстота и с различна повърхност, така че задължително се консултирайте със специалист, ако възнамерявате да слагате подово отопление и в банята. Задължително е регулаторът да позволява фиксирането на максимална температура на пода посредством инсталиран подов жичен сензор.

Водно подово отопление

Функционира чрез полиетиленови или смесени с алуминий гъвкави тръби, прикрепени с помощта на скоби към изолираната бетонна основа. Луфтовете между тях се запълват с мазилка. Топлата вода се черпи директно от централната отоплителна система, от бойлер, термопомпа, от камина с топла риза или от слънчеви панели, и циркулира по тръбите с температура 45-65 градуса Целзий.

Тя успява да затопли пода до около 30 градуса и така температурата на въздуха в помещението става между 18 и 22 градуса. За разлика от електрическото подово отопление, техниката на монтаж на водното е доста по-сложна, по-трудоемка и съответно – по-скъпо платена. Като че ли от най-важно значение тук е изолиращият слой (под тръбите).

Вземете предвид помещението, което се намира отдолу (за да прецените дебелината на изолиращия слой), както и финалното подово покритие. Важно е да се отбележи, че първите няколко дни след монтажа, системата трябва да поддържа средна температура 20 – 25 градуса и едва след това да се пусне на пълна мощност.

Предимства на подовото отопление

Хигиена

Подовото отопление намалява отлагането на прах в дома ви, както и събирането на влага в ъглите и по външните стени.

Спестява труд

Почистването на пода става по-лесно, а мокрите повърхности изсъхват по-бързо. Предпазва картините и стените от избледняване.

Тишина

За разлика от радиаторите, климатиците и другите уреди за отопление, подовото отопление е безшумно. При това не се налага да сте в пряк досег с него, за да усетите ефекта от излъчваната енергия.

Спестява разходи

Доказано е, че подовото отопление може да намали с 15 – 40 % месечните ви разходи за електроенергия.

Комфорт

Температурата е умерена и равномерно разпределена. Няма да усещате студени течения по пода и няма да имате нужда от чехли или вълнени чорапи.

Монтаж

Системите за подово отопление, могат да бъдат инсталирани във всякакъв тип подови конструкции – бетонни, дървени или реконструирани. Могат да се поставят при строителство на нови сгради и при ремонт.

Регулация

За регулиране на температурата в отделните помещения се използват стайни термостати и специални регулиращи устройства. Стайният термостат следи температурата в помещението и я сравнява със зададената.

Мнозина смятат, че подовото отопление е идеалната добавка към обзавеждането на един модерен дом. Ако обаче решите и вие да му се доверите, не забравяйте да се консултирате със специалист и за най-малките подробности, свързани с монтажа, поддръжката и принципа на функциониране. Понякога комфортът изисква повече жертви, отколкото желание.

Остави коментар