Пловдив продават Airbnb апартаменти

0
Пловдив

Оповестяването на председателството на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019 година позволи на много собственици да отдават имотите си за краткосрочно настаняване. Като нарицателно за тези апартаменти се превърна името на най-голямата платформа за наемане на частни имоти от туристи – Airbnb

Повечето пловдивчани съзряха възможността да изкарат бързи и лесни пари.

Предвид че у нас този бранш до преди 2 години бе напълно в сивия сектор.

Особено под тепетата съществува солиден опит в полето на свободното отдаване на имоти и стаи. Тъй като това бе обичайна практика в силните панаирни години.

Така започна активно инвестиране в имоти. Основно ново строителство, които бяха директно обзаведени и обособени за целите на активно отдаване под наем. Тази иначе туристическа услуга, но не и легализирана като такава, набра огромна инерция, форсирана от онлайн платформите. Те направиха на практика възможен контакта между наемодатели и наематели в целия свят, а бизнесът все повече процъфтяваше.

Данъчният рай обаче беше помрачен от недоволството на хотелиерите, което прерасна в законови промени.

В този сектор бяха извършени редица корекции. Те наложиха регистрирането на жилища, вили и друг тип имоти, които се отдават за краткосрочно ползване. Това доведе и до необходимостта доходите от тази дейност да бъдат декларирани. 

Глобалната пандемия сложи хикс на пътуванията и туризма. Това доведе и до очаквания крах на бизнеса с Airbnb апартаментите.

Равносметката показва, че много от инвеститорите в този бранш загубиха големи суми пари.

Тази тенденция е особено осезаема в Пловдив. Още повече, че вложителите в този бизнес не успяха да избият така бързо инвестицията си. Много от собственици разчитаха да изплащат ипотечни кредити с приходи от краткосрочното настаняване. Което би следвало да обезпечи кредита в дългосрочен план.

Това доведе до търсене на други източници на доход. 

Отдаването за дългосрочен наем. Там обаче приходите са значително по-ниски и възможността да се покрива изцяло кредит е почти невъзможна. 

Единствената възможност се оказва продажба. Така редица имоти, готови за отдаване под наем, вече са сложени на пазара на имоти в Пловдив.

При тях характерно е, че обикновено разполагат със система, позволяваща лесно менажиране на апартамента. Като смарт ключалки, или пък пощенски кутии с кодове и механизми.

В общия случай те са регистрирани в сайтовете за отдаване на имоти и бъдещ купувач лесно може да ги пласира на същия пазар.

Под тепетата основно се продават имоти в супер центъра на града – в Капана, Стария град и други подобни локации.

В тези райони е затруднено е паркирането. Мансарди, приспособени тавански помещения, приземни етажи, малки пространства са част от масовия облик на имотите в този сегмент.

Обзавеждането често е предназначено именно за краткосрочно настаняване и не препокрива точно понятието за дом, повече приближаващо се до апартхотел.

Цени на имотите обаче заради стратегическото им разположение са високи.

Източник: trafficnews

Остави коментар