Снимка: Борис Бандев

Борис Бъндев казва, че е късметлия. Неговият късмет се изразява в неговата мисия – да се бори за разпространение на жестовия език и да изгражда всички нас като общество с емоционална интелигентност, което осъзнава ролята на комуникацията в живота и без значение от социалния и здравен статус.

Борис вярва в своята кауза и твърдо я следва, затова става съосновател в платформата Stray Sheep, където организира курсове по жестомимичен език, превежда филми, създава онлайн предавания и отразява проблемите и интересите на глухите хора в България.

“Преди 3-4 години се зароди идеята за платформата, но винаги съм искал да създам нещо такова. Човешко право е да общуваш, до имаш достъп до света. Това е било отнето от моите близки. Това е моят майчин език – жестовия“, казва Борис Бъндев.

Той е единственият, роден със слух в семейството. От малък е пасивен наблюдател и участник в тази реалност. Когато става по-голям осъзнава, че има достатъчно опит и сила, и може да участва активно в решаването на тези проблеми. Миналата година е приет закон, глухите хора да имат достъп до жестов превод.

“Глухите хора са 100 хил. души в България. Въпросът е като видим глух човек да имаме човешко отношение към него, да отидем и да се опитаме да комуникираме с него. Идеята е да се създаде култура на емпатия, на отношение към другите”, казва той.

По думите му образованието за глухите хора в България е на много ниско ниво. Масовите училища не са адаптирани, специализираните училища вече не приемат само глухи деца. Борис Бъндев иска да се предприеме цялостна образователна политика и децата да се учат от малки на социална ангажираност, а не на съжаление.


Снимка: Борис Бандев

Източник: bnr

Остави коментар