Планински преход за онлайн обучение във Филипините

0

В провинция Лагуна, южно от Манила, учениците Jester Rafon, 20, Rosemine Gonzaga, 19, Jenebyl Cipres, 19 и Almer Acuno, 21, тръгват нагоре по планина, за да получат достъп до интернет.

Студентите дори са построили хижа, за да осигурят подслон, когато вали, и да спят, когато работят до късно през нощта по задания.

Снимки: Eloisa Lopez/Reuters

Ситуацията е далеч от университетския живот, който Розимин Гонзага беше очаквала. “Наистина бях развълнувана от колежа, защото през целия си живот съм тук в планината”, каза Гонзага, обяснявайки как пандемията осуети плановете й за независим живот в града.

Тъй като пандемията го принуди да се учи дистанционно, 10-годишният Джай Ар Калма често трябва да се изкачи на покрива на дома си в бедния квартал на Манила, за да получи интернет сигнал. Участва в онлайн клас с таблет, предоставен му от местната власт.

„Понякога сменяме сим картата на друг доставчик, за да не се налага да учи на покрива, но рядко има достатъчно пари, за да се спестят за това“, каза майката на Jhay Ar, Jonalyn Parulan.

Снимки: Eloisa Lopez/Reuters

Надеждите за връщане в класните стаи този месец бяха провалени, след като президентът Родриго Дутерте обърна плана за връщане в класните стаи в нискорискови райони, отлагайки всяко отваряне за неопределено време, докато Филипините се борят с коронавирусните инфекции, вторият по големина брой в Югоизточна Азия.

„За мен е важно да завърша обучението си, за да мога да помагам на родителите си в бъдеще“, каза ученичката от 3 клас Мери Джойс Флорендо, 8-годишна.

Снимки: Eloisa Lopez/Reuters

Преминаването към онлайн класове, модули за самообучение и телевизионни и радио програми се оказа изключително предизвикателно в страна с 108 милиона, където по-малко от една пета от домакинствата имат достъп до интернет и много от тях нямат мобилни устройства.

Подготвяйки се за трапезарията на семейството си, докато изпълняваше заданието си, ученичката от 9-ти клас Ани Сабино, 16-годишна, каза: „Често се събуждам късно за час, за да завъра онлайн домашните си за училище, тъй като сигналът е по-добър през нощта.“

Много семейства се борят с домашното обучение и има нарастване на учениците, отпадащи от училище, според министерството на образованието, докато други, които разчитат на стипендии, се страхуват, че могат да ги загубят, ако не успеят да се справят с уроците.

Снимки: Eloisa Lopez/Reuters

Източник: theguardian, UNICEF

Остави коментар