Първите вируси за Arm-базирания MacBook

0
Първите вируси

Засега не са особена заплаха, но се очакват по-опасни варианти.

Няколко месеца след като излязоха първите MacBook лаптопи, задвижвани от процесор Apple M1 с Arm архитектура, се появиха и първите вируси, адаптирани за новата платформа.

Вирусите за компютри с Mac винаги са били по-малко разпространени отколкото за Windows. Това се дължи на затворения характер на самата macOS, както и на контрола на операционната система от страна на Apple.

Хакерите обаче не стоят на едно място и вече са адаптирали няколко вируса за новия процесор Apple M1. Според публикация на Wired.

Изследователят по киберсигурност Патрик Уордъл съобщава за злонамерено разширение GoSearch22 за браузър Safari. Което принадлежи към семейството на рекламните вируси Pirrit.

GoSearch22 се държи по класическия начин – представя се за легално разширение за Safari. Но то събира потребителски данни и след това показва нежелани банерни реклами на страниците. А самото кликването на тях отвежда потребителите до заразени сайтове.

Експертите са притеснени от неизбежната поява на вируси за Apple M1. Тъй като инструментите за сигурност все още не са в състояние да се справят с тях. Засега първите вируси за M1 не представляват сериозна заплаха. Но бързата им поява показва, че в бъдеще потребителите на Mac може да се сблъскат с по-опасни вируси.

Източник: technews

Остави коментар