Пароли за имейли изтекоха онлайн

0
онлайн

Общо 3.2 млрд. комбинации между имейл адрес и пароли бяха публикувани онлайн като част от новия набор от данни Compilation of Many Breaches (COMB), пишат световни технологични издания.

Това не е резултат от нова, мащабна кибератака, а е компилация от течовете при предишни, свързани с информация от компании като “Нетфликс” или “Линкдин”.

Проверка в базата данни, възможна чрез сайта CyberNews, сочи, че са засегнати и потребители в България. Няма данни колко са те, но сред изтеклите комбинации има такива в ABV.bg и Mail.bg.

Броячът в платформата е за персонализирани пощи, използвани само от един потребител. Поне една институция в България обаче също е засегната – пресслужбата на Министерския съвет.

Други не са в списъка – като прессекретариата на президентството, Министерството на външните работи и Националната агенция по приходите.

Общият брой засегнати профили е 15.2 млрд., но те са създадени с 2.5 млрд. уникални имейл адреса. Това число се отнася до използвани от отделни потребители, а не колективно от организации. Точният брой потребители няма как да се установи, тъй като един потребител може да използва повече от един имейл адрес.

Компилативността на този списък – фактът, че е съставен и от изтекли данни от по-стари атаки означава, че достъпната онлайн чувствителна информация може да не е актуална. Потребителите трябва да сменят паролите си. Независимо дали това е рутинно действие или защото е разбрал, че е изложен на атака.

Източник: dnevnik

Остави коментар