Парламентът отказа да спаси ДПС

0

Народното събрание отхвърли предложение на ДПС при извънредна епидемична обстановка да не текат сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си.

В една от алинеите на чл. 40 от Закона за политическите партии, Софийският градски съд постановява разпускане на политическа партия, когато тя не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство. Решението на съда се постановява по иск на прокуратурата.

С мотив, че заради противоепидемичните мерки в момента партийни конгреси не могат да се провеждат, тъй като има забрана за събиране на повече от 30 души на едно място, депутатът Хамид Хамид поиска сроковете точно по чл. 40 от закона да не текат по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, но парламентът отхвърли идеята му.

Заради корона вируса, ДПС отлага избора на нов лидер от 26 април т.г. до сега. Последната национална конференция на партията, бе на 24 април 2016 г., а според устава й този орган трябва да заседава на три години. Мандатът на лидера Мустафа Карадайъ вече е изтекъл, но очакванията са той да бъде преизбран.

Според действащите текстове от Закона за политическите партии, ако конференцията не заседава до 24 април 2021 г., ДПС може да бъде разпуснат от съдът.

Остави коментар