Чудо и наука – Парализиран футболист проходи с екзоскелет

0
екзоскелет

Шон Грийнтри ходи отново, след като беше парализиран от контузия (снимка: 9News)

27-годишен австралийски футболист, парализиран от контузия на терена, отново започна да ходи благодарение на роботизиран екзоскелет, който му помага при рехабилитацията.

Шон Грийнтрий се сблъскал с друг играч по време на мач миналата година, в резултат на което чупи три прешлена.

Мъжът бил парализиран и загубил способността си да ходи. Сега обаче Грийнтрий стана първият човек в Австралия, който използва нов роботизиран екзоскелет за преодоляване на парализата, съобщи 9News.

Системата EksoNR регулира походката и подобрява баланса

Системата EksoNR, разработена от компанията Ekso Bionics, е предназначена да регулира походката и да подобри баланса на човека.

Роботизираните компоненти на екзоскелета улесняват движението на краката. А различни настройки помагат на физиотерапевтите да научат пациентите постепенно да се поддържат, като същевременно подобряват баланса.

В допълнение, системата EksoNR предоставя биометрични данни и актуализации в реално време на персонала на рехабилитационния център. Това позволява на доставчиците на здравни услуги да наблюдават състоянието на Грийнтрий, без да е необходимо лично присъствие. А също така им помага да осигурят по-целенасочени грижи.

Роботизираният екзоскелет помага на хората да се справят с нещо повече от наранявания на гърба. Например, може да помогне на пациенти да се възстановят след инсулт. Както и да се справят със симптомите на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон.

Източник: technews

Остави коментар