Пълноводността на Луда Камчия

0

Пълноводността на Луда Камчия е само спомен и сухият режим наближава.

Трябва да вали с месеци, за да се напълнят язовирите. Само за година и половина, по-голямата част от язовира “Цонево” вече е изчезналa, а Луда Камчия, която се влива в него на около километър от селото до природния феномен “Чудните скали”, понастоящем може да се прескочи.

За местните обяснението е, че реката се изпуска на санитарния минимум от питейния язовир “Камчия”, за да го пълни. Той е в далеч по-рискова зона. Водата и там обаче спада с всеки изминал ден. Притокът е значително по-малък от размера на дневния разход. От яз. “Камчия” излиза 180 пъти повече вода, отколкото влиза, т.е. малко повече от 0,5% е количеството на водата, която се влива в язовира, спрямо изтичащата се в посока яз. “Цонево” вода. Официални публично достъпни данни за това колко се е свила на ширина и намаляла като дебит и скорост на течението р. Луда Камчия, в сравнение с времето преди 5 или 10 години, няма.

Ръкавът на яз. “Цонево”, който формално в официалните документи все още се води с някогашното си име “Георги Трайков”, в района на с. Аспарухово все повече заприличва на по-широка река. Чудните скали – любимо място на катерачи и фотографи са на сухо вече месеци. Тъжната картина на липсващата вода се допълва и от почти апокалиптичните гледки на оголените основи на първия от трите моста в най-западния ръкав на яз. “Цонево”. Пресъхнал до дъно, той “извади” на светло и отдавна потопения стар мост над Луда Камчия, които родените след 1974 г. досега можеха да видят само на черно-бели снимки. Авариен план, който да предотврати водната криза, която се задава заради критично ниското ниво на Луда Камчия и основния язовир “Камчия”, няма.

Снимки: Агенция Булфото

Според месечните графици на Министерството на околната среда и водите, в началото на месец септември полезният обем вода – т.нар. използваем обем, в него е бил 55.28 млн. куб. м. В началото на октомври те вече са 45.52 млн. куб. м. , а на 13 октомври – 41.9 млн. куб. м. вода. Оттогава водата и в язовира и в изпусканата след него Луда Камчия продължава да спада. Същевременно разрешената за ползване вода за Варна месечно е около 2.5 млн. куб. м., а за Бургас – малко над 3.5 млн. куб.м.

Mинимално количество вода отива и за населени места в Сливенска област. Това означава, че част от водите, които не е трябвало да се използват, са изчезнали. Официални публични данни къде е водата също няма. Съдейки по справките за дневния приток и отток на язовира, от “Камчия” продължава да се оттича над 100 пъти повече вода, отколкото се влива. Водата в яз. “Камчия”, с този темп на черпене и при очаквана суха зима, подобна на предишните две, ще стигне за три месеца и половина.

Остави коментар