Овесените ядки и техните ползи за здравето

0

Овесените ядки и техните ползи за здравето

Овесът може да се определи като една от най-здравословните зърнени храни на Земята. Той е чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри, както и антиоксиданти. В тази статия ще Ви разкажем какво точно представлява и какви са хранителните и здравословните му ползи за тялото.

Какво е овесът?
Овесът е житно растение, което отглеждане основно заради неговите зърна. От тях се приготвят редица хранителни продукти, като грис, брашно, овесени ядки и други. В тази статия ще насочим вниманието Ви основно към овесените ядки.

За да използваме овесът като овесени ядки, той преминава през специална обработка, която отделя зърната от неядливата част на растението и тяхната обвивка.

Овесените ядки и техните ползи за здраветоХранителен състав на овесените ядки

 

Вече ви споменахме за богатото съдържание на витамини, минерали и фибри в овесените ядки. Освен това обаче, те са и доста хранителни. Съдържат основно сложни (бавни) въглехидрати, но също и протеин и мазнини – в по-малки, но значими количества.

Въпреки многобройните ползи на овесените ядки, те са доста калорични и затова тяхното количество трябва да бъде съобразено с цялостния калориен прием в твоя хранителен режим, както и с препоръчителната доза фибри за деня.

100 грама овесени ядки съдържат*:
390 ккал | 17 г белтъчини | 8 г мазнини | 66 г въглехидрати (10 г фибри)
*Тези стойности са приблизителни – хранителният състав може да варира леко между различните видове и марки.

Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, фосфор, желязо, манга, магнезий, селен, цинк, някои витамини от група В и други.

Едри или фини овесени ядки?
На пазара можем намерим както едри овесени ядки, така и фини, в зависимост от тяхната обработка. Едрите овесени ядки са по-предпочитаният вариант, тъй като начина на обработка при тях запазва повече полезни хранителни вещества в състава им.

Повечето фибри в едрите овесени ядки означава по-бавно усвояване и по-нисък гликемичен индекс (ГИ) или казано с други думи – те могат да те заситят по-равномерно и за по-дълъг период от време.

В случай обаче, че имате по-чувствителен чревен тракт, то едрите овесени ядки могат да го подразнят и затова за вас по-добрият вариант са фините овесени ядки. При всички други случаи е по-добре да използвате едрите.

Овесените ядки и техните ползи за здравето

Овесени ядки или овесени трици?
Какво представляват овесените трици? Това са обвивките на овесеното зърно, докато овесените ядки са неговата сърцевина. В овесените трици се съдържат по-голямата част от фибрите на самото зърно, но конкретно при фибрите повечене означава по-добре. Именно това прави консумацията на овесени трици по-невъзможна за много хора, тъй като дразнят стомаха и червата.

Овесените ядки и техните ползи за здравето.

  1. Полезни са за сърцето – голяма част от влакнините в овесените ядки са бета-глюкани. Това са вид водноразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето:
  • Понижават нивата на холестерол и в частност лошия (LDL) холестерол;
  • Понижават нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор;
  • Спомагат за развитието на полезни бактерии в чревния тракт.

2. Лесно засищат и помагат в борбата с наднорменото тегло. Овесените ядки не само, че са вкусни, но са и изключително полезни. С други думи – лесно можете да се заситите, като поемате по-малко храна и следователно по-малко калории.

3. Овесените ядки са полезни за храносмилателната система. Те са богати на фибри, а фибрите са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми. Приемът на фибри повишава теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителният процес по-лесен. 

Освен това, както вече споменахме, установено е, че разграждането и ферментацията на бета-глюканите подобрява разнообразието на чревната микрофлора. Това, на свой ред, може да подобри някои храносмилателни проблеми като диария, запек и синдром на раздразнените черва.

Естествено, има и друг вариант за подобрение тук – пробиотик, но защо да не използваме по-вкусното решение в случая.


Вижте още:
Овесени палачинки с мед
Усещате умора след консумация на овесени ядки?


 

Остави коментар