Отново остър доклад за България дойде от Брюксел

0

Отново остър доклад за България дойде от Брюксел. Този път обект на критики е системата за ипотечни кредити, като са отправени и сериозни забележки към Българската народна банка – от страна на институцията липсвало желание проблемите да се решат.

“Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита”.

Това е заключението на делегация на Европейския парламент, дошла на посещение у нас през месец февруари. Тя бе сформирана след поредица от петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити. Констатациите на делегацията обаче не са никак добри. Те се превръщат в поредното черно петно в биографията на страната ни пред Брюксел, след критичния доклад на ЕК за върховенството на закона и проблемите с независимостта на съдебната система у нас. Сред гражданите липсва елементарно юридическо познание, посочват делегатите, като този проблем се изостря от съществуващата непрозрачна и сложна система.

Препоръките са еднозначни: От ЕП препоръчват страната ни да гарантира правна сигурност за банките и инвеститорите и същевременно да защити потребителите. Делегатите призовават още да се предостави на КЗП повече независимост. Подчертава се сегашната зависимост на контролния орган от Министерството на икономиката. Председателят на Комисията за защита на потребителите (който в момента е Димитър Маргаритов, бел.ред.) се назначава след решение на Министерския съвет, както е по закон.

Според доклада на делегацията у нас липсва механизъм, който да пречи за въвеждането на неравноправни клаузи в договорите от банките и други финансови услуги. Липсва и механизъм за санкции.

“Българската народна банка следва да гарантира, че частните банки имат ясни правила относно кредитите, за да се гарантира, че потребителите са защитени в съответствие със законодателството на ЕС”, посочват още в доклада.


Целият доклад може да видите тук.

Остави коментар