Отнемането на книжка за неплатена глоба е незаконно – ВАС

0
книжка

Според съдиите така се нарушават основни човешки права

Отнемането на книжка и спирането на колата от движение заради неплатени глоби нарушава основни човешки права. С такова становище излезе Върховният административен съд. Мнението на съдиите е по конституционно дело, с което се иска двете санкции да бъдат обявени за противоречащи на основния закон.

Роберто е сред хилядите шофьори, останали без книжка заради неплатена глоба от КАТ. В неговия случай – за 20 лева.

„Нарушението, за което беше ми съставен фиш, мисля, че беше за лампичка, която е развалена, която не осветява номера на автомобила.”

разказва Роберто Методиев.

На магистрала „Струма” бил спрян за рутинна проверка и полицаите му предложили да плати фиш онлайн. За да не се налага да му отнемат правото да продължи по пътя си.

„Проблемът беше, че е предоставена възможност за плащане, но когато се стига до плащане, не приема никакви карти. Тоест отхвърля картата.” 

спомня си той.

Така останал без книжка за 20 дни.

Заради подобни казуси, както и заради решението да се взимат книжки и свалят номера и на граничните пунктове, е заведено дело пред Конституционния съд.

Инициатор е омбудманът Диана Ковачева. 

Пленумът на Върховния административен съд я подкрепа в становището си. Според него подобни санкции заради неплатени глоби погазват принципа на правовата държава.

„Не е приемливо и не е допустимо за неплатени глоби, което само по себе си не е нарушение или престъпление, да се предприемат принудителни административни мерки.”

посочва омбудсманът Дияна Ковачева.

Оказва се, че има и много водачи, които са останали без книжки въпреки че са заплатили санкциите си.

„Не се отразява плащането, което означава, че имате два избора – или да платите отново, или пък да носите със себе си, във всеки един момент, документа за платена глоба, което наистина смятам, че е неприемливо.”

категорична е омбудсманът.

Конституционният съд ще заседава за разпоредбите на 23 март.

И преди това обаче при обжалване на наложена принудителна административна мярка, съдът би отменил наказанието, смятат юристи.

„При едно съдебно производство би следвало да се констатира, дори и инцидентно, противоконституционност на дадения текст. Засягат се веднъж правото на придвижване на хората, втори път би могло да се засегне тяхното право на труд. Така че – не е много трудно да се предположи какво ще бъде решението.”

твърди юристът Емануил Йорданов.

Източник: nova

Остави коментар