Открит е султански ферман на 163г, за строежа на църква в с. Виден

0
ферман

Снимка на Фермана: Христо Христов

Ферман и заповед, разрешаващи възстановяването и строежа на вече потопената църква Св. Атанасий в Павелбанското село Виден, откриха старозагорските архивисти.

Това заяви директорът на Държавен архив – Стара Загора Галентин Караславов по време на пресконференция, представяща годишния отчет за 2020 г.

Двата документа са на османо-турски език са датирани за периода 1858-59 година.

Този ферман е придружен от заповед на турски наречена Буюрулдия. Двата документа са с печат и подпис на турския султан Абдул Меджит I и гласят, че разрешават на християните в село Гитлий / Карагитлий (тогавашното име на с. Виден)  да възобновят изграждането на православната черква Св. Атанасий.

Дори са описани и размерите на храма. Пише още, че никой няма право да изисква от населението на селото пари под формата на извънредни данъци и такси за изграждането ѝ.

Двата оригинални документа са написани с туш върху венецианска хартия, на които са поставени и водните знаци двуглав орел и обърнат полумесец.

Те са били предадени във фондовете на Държавния архив през 60-те години на миналия ХХ век, върху тях има и отметка от 1949 година, направена от тогавашния предстоятел на храма „Свети Атанасий“ отец Георги Трополов, който ги е съхранявал.

Директорът на старозагорския архив поясни, че са открили документите по време на дистанционната работа на екипът. Това са най-старите документи, съхранявани в архива в Стара Загора.

Потопената църква в с. Виден някога е била най-красивата в района.

Известна с най-кристалния камбанен звън, казвали, че удивителната й акустика можела да се мери с тази на Миланската скала, а тайната била в един строителен трик. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения.

През 60-те години на миналия век век каптираните от р. Тунджа водни маси заливат района и хората са изселени. Години по-късно, с дарения на местното население светата обител е възстановена. Днес насред голото поле могат да се видят само останките й и основите от стари зидове.

В центъра на „преместеното“ село Виден през лятото на 2006 година се прави първа копка за храм, който отново носи името на Св. Атанасий.

Източник: kazanlak

Остави коментар