От днес: Влизаме в Гърция и с отрицателен бърз тест

бърз

Облекчение за туристите в Гърция. Властите в южната ни съседка обявиха, че от днес на тяхна територия ще се допускат и лица с отрицателен бърз тест.

С резултата от бързия тест ще се издава цифров сертификат през националната система his.bg. Документът ще важи като „пропуск“ за преминаване през българо-гръцката граница. Новите цифрови паспорти могат да се издават и срещу документ за ваксинация; документ за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца; отрицателен PCR или бърз, антигенен тест.

Засега обаче през портала his.bg могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни. Шофьорите на тирове и бусове, превозващи стоки и товари, вече ще влизат в Гърция без PLF форма.

Спряха 140 туристи на летището в Прага по подозрение във фалшиви тестове за коронавирус

Чешките власти разследват действията на имиграционната полиция. След като митнически служители държаха няколко часа на летището в Прага 140 туристи по подозрение в подправени тестове за коронавирус. Това предава ДПА.

Туристите, които вчера пътували през летище „Вацлав Хавел“, са заподозрени, че са фалшифицирали удостоверенията си за направен тест. Затова, преди да бъдат допуснати да влязат в Чехия, те били принудени да се изследват още веднъж.

Външният министър Якуб Кулханек обяви разследване по случая, което ще установява дали има нередности в действията на полицаите.

Туристите, почти всички от които са чехи и предимно семейства с деца, се прибрали от почивка в Тунис с два самолета. Според туроператорите те били тествани в Тунис от чешки лекар, съгласно чешките стандарти, преди да се качат на полета обратно към дома.

Имиграционната полиция заяви, че превантивната мярка е била необходима, тъй като има многократни случаи на туристи, които пристигат с фалшиви удостоверения за направен тест. Това обаче е първият случай, когато не отделни пътници, а всички пътници на даден полет, са били принудени да си направят нов тест, отбелязва ДПА.

Остави коментар