Още една държава ще забрани носенето на бурки

0
забрани

Шри Ланка ще забрани носенето на бурки и ще затвори повече от хиляда ислямски училища, заяви министърът на обществената сигурност Сарат Вирасекера, цитиран от Ройтерс.

Това е поредната стъпка на властите, засягаща мюсюлманското малцинство в страната, отбелязва агенцията.

Министърът каза вчера на пресконференция, че е подписал документ, внесен за одобрение от кабинета. Той е за забрана на пълното закриване на лицето от някои жени мюсюлманки заради съображения, свързани с “националната сигурност”.

“В началото на съществуването на нашата държава жените и момичетата мюсюлманки никога не са носили бурки. Това е признак за религиозен екстремизъм, който се появи наскоро. Определено ще го забраним”.

каза министърът.

Носенето на бурка в преобладаващо будистката страна бе временно забранено през 2019 г.

Това стана след бомбените атентати в църкви и хотели, извършени от ислямистки екстремисти, отнели живота на повече от 250 души.

Министърът каза, че правителството планира да забрани дейността на повече от хиляда ислямски училища (медресета). Които по думите му не зачитат националната образователна политика.

“Никой не може да отвори училище и да преподава, каквото си иска на децата”, допълни министърът.

Решението на правителството за забрана на бурките и ислямските училища последва още едно засягащо мюсюлманите разпореждане на властите от миналата година за задължителна кремация на починалите от COVID-19. Традиционно ислямът изисква покойниците да бъдат погребвани.

Това разпореждане бе отменено в началото на годината след критики от страна на САЩ и международни правозащитни групи.

Източник: БТА

Остави коментар