Русия блокира Opera VPN

Opera VPN

VPN услугите VyprVPN и Opera VPN вече са напълно блокирани в Русия. В официалния уеб сайт на Роскомнадзор се казва, че тези онлайн услуги са блокирани. Това става в съответствие с регламента за реагиране на заплахите от възможност за заобикаляне ограниченията на достъпа до детска порнография, самоубийства, употреба на наркотици и друго забранено съдържание, който важи за територията на Русия.

Решението влезе в сила на 17 юни тази година.

В съобщение за медиите Роскомнадзор съобщава за бели списъци. В тях са включени над 200 технологични процеси на 130 руски компании. За тези така наречени процеси е разрешено използването на VPN услуги. Въпреки че те по принцип се блокират от регулаторните органи на Русия.

Роскомнадзор съобщи още, че VyprVPN и Opera VPN са класифицирани като заплаха относно постановлението на правителството на Руската Федерация от 12 февруари. Във връзка с това на 14 май тази година тези онлайн услуги са били официално информирани в сайта на руското ведомство. Текстът гласи, че има възможност за тяхното включване в белите списъци, но те не са реагирали на тази информация. За да може подобен ресурс да попадне в белия списък, съответните VPN услуги са задължения да блокират достъпа до ресурсите, работата на които е забранена на територията на Руската Федерация. Всъщност, по този начин използването на VPN губи смисъл.

Opera официално съобщи, че ще премахне VPN функционалността от своя браузър за територията на Русия.

Източник: kaldata

Остави коментар