Опасно ли е да сдържаме кихането си?

0
Опасно ли е да сдържаме кихането си?

Опасно ли е да сдържаме кихането си?

Не вярваме да има човек на Земята, на който да не му се е случвало да задържи кихавицата си. Обикновено се стараем да кихнем безшумно или да потиснем кихането си когато сме на важна среща, в офиса, на кино или театър.

Да, но кихнаето идва внезапно и просто се случва. Какво правим в този случай? Опитваме се да потиснем кихавицата, като стягаме гърлото си или си стискаме ноздрите. Тези методи обаче се оказва, че може да доведат до неблагоприятно за здравето ни последствия.

Едно такова сдържане на кихавицата може да доведе до фрактури на хрущялите на гръкляна, на костите на лицето, болки във врата. Когато при кихане стиснем ноздрите си е възможно да спукаме тъпанчетата, да загубим слуха си, да си докараме херния, промяна на зрението и други.

За щастие обаче, ако може да се нарече така, това се случва твърде рядко, поне според специалистите по УНГ. Въпреки това, същите те, ни съветват когато усетим, че ни се киха – да не се опитваме да го потискаме. За всеки случай е хубаво да си носим по една носна кърпичка в джоба.

Остави коментар