Опасни ли са 5G технологиите за здравето ни?

0
Опасни ли са 5G технологиите за здравето ни?

Опасни ли са 5G технологиите за здравето ни?

В последно време все повече се говори за опасностите, които крият 5G технологиите за нашето здраве. Телекомуникационните компании по цял свят инвестират милиарди в оборудване и разработване на технологията, но учени и експерти все по-често изказват своите притеснения от очаквания технологичен скок.

Трябва да признаем, че съществуват много малко доказани научни факти за вредите, които 5G вълните могат да нанесат върху нашето здраве.

Почти всички проучвания, които са правени в тази сфера са спонсорирани и проведени под контрола на едни от най-големите телекомуникационни дружества и техните резултати винаги са в полза на развиването на технологиите.

Основно притесненията за 5G технологията може да се разделят на две:

1. Честотата на вълните

5G технологията работи с по-високи честоти от тези, които използва 4G мрежата. Сигналът на 4G идва във вълни, които са от 300 мегахерца до 3 гигахерца, докато сигналът при 5G технологиите варира от 30 до 300 гигахерца.

Излагането на подобно лъчение може да доведе до загряване на отделни тъкани в тялото на човека и дори е възможно да промени начина, по който функционират клетките в горните слоеве на тъканите.

Опасни ли са 5G технологиите за здравето ни?

2. По-малък обсег

Вълните в 5G мрежата имат значително по-малък обсег от тези при 4G. Те могат да бъдат блокирани от сгради, валежи, дори и от собствените ни тела. Именно поради тази причина е необходимо да бъдат инсталирани множество антени навсякъде в градовете. Според редица изчисления тези антени ще бъдат приблизително 200 пъти повече от досегашните при 4G мрежата.

Някои учени твърдят, че подобна гъста мрежа от антени би имала пагубен за здравето ни ефект.

Най-страшното от всичко е незнанието, а то идва от липсата на достатъчно убедителни и правдоподобни изследвания по въпроса. Развитието на технологиите не се води от най-правилните съображения, а от желанието за непрекъснато разрастване, а това може да се окаже сериозен проблем в близко бъдеще.

Остави коментар